Standard & Poor's a mentinut ratingul ''BBB-'' acordat BCR

Data publicarii: 01-12-2007 | Finante-Banci

Standard & Poor's a confirmat ratingul 'BBB-' acordat Bancii Comerciale Romane (BCR) pentru datoria pe termen lung si a pastrat perspectiva stabila asupra calificativului, pe fondul sustinerii puternice pe care i-o acorda compania-mama Erste, a informat vineri agentia de evaluare financiara.

Calificativul acordat reflecta importanta strategica pe caee BCR o are pentru compania-mama, Erste Bank, si implicarea grupului austriac in evolutia BCR, precum si pozitia de lider a bancii pe piata romaneasca, nivelul favorabil al lichiditatii si profitabilitatea in crestere a BCR, se mai arata in comunicatul agentiei de rating.

"Ratingul acordat pentru datoria pe termen lung reflecta si urcarea, cu doua trepte, a capacitatii de plata a bancii ca entitate independenta, ceea ce explica si estimarile noastre de sustinere puternica din partea actionarului majoritar", a explicat analistul din piata creditelor al S & P, Magar Kouyoumdjian.

Calificativele BCR au fost, insa, tinute pe loc de nivelul relativ ridicat al imprumuturilor clasificate, de competitia stransa, mai ales din partea bancilor straine, de marjele scazute din piata si de riscurile economice inca ridicate care ameninta economia si sistemul bancar din Romania.

Perspectiva stabila asupra ratingului sugereaza estimarile S & P ca, in timp, initiativele Erste Bank - de a optimiza si adapta modelul de afaceri al BCR si tehnologia interna a bancii - ii va permite bancii romanesti sa isi mentina pozitia pe piata si sa isi imbunatateasca eficienta operationala.

"Credem ca potentialul grupului Erste pentru sustinerea subsidiarelor in momente dificile, inclusiv in timpul unor eventuale crize sistemice, este suficient de ridicat sa mentina perspectiva stabila asupra BCR, intr-un moment in care perspectiva asupra Romaniei este negativa", a mai spus analistul de la S & P.

Evolutia viitoare a ratingurilor va depinde de amploarea sustinerii financiare si operationale pe care actionarul strategic o va acorda Bancii Comerciale Romane, dar si de evolutia profilului de risc al bancilor si a performantelor financiare. Calificativele vor ramane sensibile si la evolutia conditiilor macroeconomice si din mediul bancar din Romania.

BCR este cea mai mare banca de pe piata romaneasca dupa active, cu o cota de piata de 26,18% la finalul anului trecut si a ajuns, in prezent, la active de peste 16 miliarde euro. Actionarul majoritar al BCR, grupul austriac Erste, detine 69,15% din actiunile bancii.

BCR a afisat un profit net de 725,8 milioane lei (219,6 milioane euro) in primele noua luni din 2007, mai mare cu 21,2% fata de acelasi interval din 2006, sustinut de avansul creditelor acordate.

NewsIn