Chavez ameninta ca va nationaliza bancile spaniole

Data publicarii: 03-12-2007 | International

Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a amenintat, sambata, ca va nationaliza subsidiarele din Venezuela ale bancilor spaniole Santander si Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA daca regele Spaniei nu isi va cere scuze pentru ca i-a spus sa taca in cadrul unui summit desfasurat la jumatatea acestei luni, transmite AP.

Pe 10 noiembrie, Regele Spaniei, Juan Carlos, i-a spus lui Chavez 'sa taca', in cursul unui summit desfasurat in Chile, in cadrul caruia liderul venezuelean l-a catalogat drept fascist pe fostul premier al Spaniei, Jose Maria Aznar, liderul Partidului Popular.

In urma acestui incident, Chavez a aratat ca ingheata relatiile cu Spania atat timp cat Regele Spaniei nu-si va cere scuze.

'Spaniolii au cumparat cateva banci aici si nu ma costa nimic sa le iau inapoi si sa le nationalizez punandu-le in serviciul poporului venezuelean', a aratat Chavez in fata sustinatorilor sai inainte cu numai o zi de votul privind modificarea Constitutiei.

Liderul venezuelean a avertizat ca guvernul sau reanalizeaza situatia prezentei spaniole in Venezuela, adaugand ca investitiile, in special cele in banci, nu sunt necesare pentru tara.

Presedintele Hugo Chavez a aratat ca Venezuela nu are nevoie de companiile spaniole, daca dreapta va castiga alegerile in Spania.

'Companiile spaniole sa plece, nu avem nevoie de ele', a afimat Chavez la o conferinta de presa sustinuta la palatul prezidential.

Potrivit acestuia, inclusiv compania petroliera Repsol, detinuta de Spania si Argentina, va trebui sa paraseasca tara.

La randul sau, un oficial de rang inalt pentru America Latina din Ministerul de Externe al Spaniei, Trinidad Jimenez, a negat, la inceputul saptamanii, ca amenintarile lui Chavez au avut vreun efect asupra relatiilor diplomatice si economice dintre cele doua tari.

Santander si Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) sunt cele mai mari banci din Spania cu operatiuni in America Latina.

Santander a achizitionat subsidiara sa din Venezuela, Banco de Venezuela, platind 351,5 miliarde de dolari (238 miliarde de euro) pentru un pachet de 93,4 procente in 996. BBVA a achizitionat majoritatea actiunilor Banco Provincial din Venezuela in 1997.

De la recastigarea alegerilor, in decembrie 2006, Chavez a nationalizat o serie de companii cheie in sectoarele petrolier, de electricitate si de telecomunicatii in incercarea de a reintoarce 'sectoarele strategice' ale economiei in controlul statului.

In luna mai a acesui an, Venezuela si-a majorat participatia in cea mai mare companie de telefonie din tara, CA Nacional Telefonos de Venezuela (CANTV) platind companiei americane Verizon Communications 572 milioane dolari (388 milioane euro), pentru participatia sa de 28,5 la suta in cadrul companiei.

ROMPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: