Derby intre Alpha Bank si Banca Transilvania

Data publicarii: 04-12-2007 | Finante-Banci

Alpha Bank si Banca Transilvania isi disputa pozitia a patra in clasamentul institutiilor de credit, noteaza Adevarul. Daca primele trei locuri in clasamentul bancilor din Romania par "batute in cuie" pentru urmatorii cativa ani, lupta pentru urmatoarele pozitii este din ce in ce mai stransa. Patru institutii de credit au fiecare intre 5% si 6% din totalul activelor bancare. In doar trei luni, Alpha Bank a venit puternic din urma, de pe pozitia a saptea pana in apropierea podiumului.

In ceea ce priveste activele sistemului bancar, trimestrul al treilea a adus surprize in ierarhia primilor cinci clasati. Daca in mijlocul acestui an Alpha Bank ocupa abia pozitia a saptea in clasament, trei luni mai tarziu institutia de credit a reusit performanta de a urca pe locul al patrulea.

La sfarsitul lunii septembrie, Alpha Bank detinea 5,85% din activele sistemului bancar romanesc, fiind urmata la mica distanta de Banca Transilvania, cu o cota de piata de 5,38%. Banca greceasca se afla in urcare puternica fata de mijlocul anului, castigand aproape un punct procentual. Si activele Bancii Transilvania au crescut fata de luna iunie, ajungand la 11,4 miliarde de lei, cu un miliard de lei mai putin decat cele ale
Al­pha Bank.

Daca in ceea ce priveste podiumul bancar autohton lucrurile sunt evidente, cu trei banci care si-au consolidat pozitiile, in esalonul doi competitia este tot mai acerba. Patru institutii de credit detin cote de piata foarte apropiate, concurand practic umar la umar.

Locurile in clasament ocupate de Alpha Bank si Banca Transilvania sunt amenintate de Unicredit si Bancpost, care detin fiecare ponderi de peste 5% din totalul activelor bancare.

Podiumul a ramas acelasi, cu Banca Comerciala Romana in calitate de lider, BRD pe pozitia secunda si Raiffeisen Bank pe locul trei.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: