Presedintele Millennium Bank bcp, acuzat de conflict de interese (Actualizat)

Data publicarii: 04-12-2007 | Finante-Banci

Presedintele Millennium bcp, Jardim Goncalves, isi va anunta retragerea din functie in cadrul unei sedinte ce va avea loc joi si va fi inlocuit de un reprezentant al actionarului olandez Eureko, a declarat marti pentru Reuters o sursa din cadrul grupului. Goncalves, care a fondat Millennium in 1985 si care a ajutat la transformarea ei in cea mai mare banca listata din Portugalia, a fost supus presiunilor din partea unor actionari, dupa ce s-a aflat ca banca a acordat imprumuturi fiului sau si unuia dintre actionari, procedura ilegala in Portugalia.

Banca este investigata de banca centrala a Portugaliei si neaga orice ilegalitate.

Mandatul lui Goncalves expira la sfarsitul anului 2008. Potrivit sursei, acesta va fi inlocuit de Gijsbert Swalef, din cadrul Eureko, cel de-al doilea actionar al Millennium, cu o participatie de 7,7%.

"Acesta este un pas inainte pentru Millennium, care stagna. Retragerea lui Goncalves va ajuta banca", a declarat marti pentru Reuters Dimitrios Contominas, care detine peste 2% din Millennium bcp.

Contominas a mai spus ca va vota, in cadrul urmatoarei sedinte extraordinare a actionarilor, pentru mentinerea in functie a actualului director executiv, Filipe Pinhal. Mandatul lui Pinhal se incheie la sfartitul acestui an.

Sedinta extraordinara a actionarilor ar putea avea loc in ianuarie 2008, in care va fi aleasa echipa de management pentru intervalul 2008-2010.

Actualizare ora 21.00 (4 dec.)

Un oficial al Millennium Bank din Lisabona a precizat pentru BankNews.ro ca situatia presedintelui Millennium Bank este dezbatuta intr-o intalnire care la ora 21.00, ora Romaniei, inca nu se terminase. Oficialul Millennium a declarat ca banca asteapta si analiza bancii centrale din Portugalia, care va decide daca este vorba de conflict de interese sau nu. In Portugalia legea interzice acordarea de imprumuturi membrilor familiei actionarilor. Cu toate acestea, surse din cadrul Millennium Bank au declarat pentru BankNews.ro ca ilegalitatea procedurii este discutabila.

Actualizare ora 1.00 (5 dec.)

Presedintele Millennium bcp a demisionat in urma scandalului care-i implica pe fiul sau si unul dintre actionari

Jardim Goncalves, presedintele Millenium bcp, a demisionat marti seara din conducerea bancii, sub presiunea actionarilor, dupa ce s-a aflat ca banca a acordat credite fiului sau si unuia dintre actionari, procedura ce este considerata ilegala in Portugalia. Millennium bcp neaga insa orice ilegalitate. Plecarea lui Goncalves, care a fondat banca Millennium in 1985, va stabiliza situatia incordata in randul actionarilor ce dureaza din luna mai, cand Millennium a esuat in preluarea rivalei sale, Banco bpi.

Redactia BankNews.ro