Parlamentarii au eliminat limitarea platii orelor suplimentare la functionari

Data publicarii: 04-12-2007 | Finante-Banci

Comisiile de buget-finante au decis, marti, sa elimine articolul bugetului de stat prin care plata orele suplimentare pentru functionari era limitata la o treime din personal, desi Finantele au explicat ca prevederea este necesara pentru ca institutiile au acordat suma maxima pentru fiecare angajat.

Senatorii si deputatii din cele doua Comisii au eliminat articolul 20 din legea bugetului de stat, potrivit caruia munca prestata suplimentar de catre functionarii publici este compensata prin acordarea de zile libere sau, atunci cand nu este posibil, este platita in limita a 30% din numarul de posturi.

Conform legii, un functionar public are dreptul la plata a 360 de ore suplimentare pe an. Secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor, Doina Dascalu, prezenta la dezbaterea din Comisii, a explicat ca articolul a fost introdus intrucat conducatorii institutiilor au acordat plata orelor suplimentare la nivelul maxim admis de lege pentru toti functionarii.

Astfel, a precizat Dascalu, fondurile pretinse de institutii pentru plata orelor suplimentare au crescut in 2006, fata de 2005, de doua-trei ori, la majoritatea institutiilor. Aceasta a dat cateva exemple de institutii care au cerut fonduri duble sau triple: CNSAS, Ministerul Dezvoltarii, Ministerul Agriculturii."Am cerut un audit de sistem pe acest segment al orelor suplimentare si am constatat ca modificarea legii functionarilor (prin care s-a introdus plata orelor suplimentare n.r.) a dus la cresterea veniturilor acestora", a afirmat Dascalu.

Parlamentarii au admis ca aceasta este o forma de majorare a salariilor pentru functionari, dar au respins initiativa Finantelor, dupa ce au propus ca plata sa se faca pentru mai mult de o treime din personal.

In aceeasi sedinta, deputatii si senatorii din Comisiile reunite au luat in discutie un amendament al deputatului PRM, Lucian Bolcas, care majora fondurile de salarii pentru personalul Parlamentului. Desi amendamentul, sustinut de senatorul PRM, Gheorghe Funar, nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi aprobat, parlamentarii au fost interesati de propunerea PRM, considerand ca femeile de serviciu si soferii au salarii "nepermis de mici".

Funar a aratat ca grupul parlamentar al partidului sau a ramas fara una dintre femeile de serviciu pentru ca aceasta a preferat sa plece la Ministerul de Interne, unde salariul este de 1.500 lei, si nu de 500 lei ca in Parlament.  "Trebuie sa gasim o solutie impreuna cu Finantele pentru ca, altfel, riscam sa ramanem fara femei de serviciu, si asa nu vor sa mai mature holul", a punctat senatorul PSD, Viorel Stefan. Acesta a fost sustinut de senatorul PNL, Aron Popa, care a completat ca "soferii sunt cei mai importanti pentru viata unui senator" si ar trebui sa le creasca salariile situate, in prezent, la 800 lei.

Secretarul de stat, Doina Dascalu, le-a explicat parlamentarilor ca majorarea fondurilor de salarii nu poate rezolva problema, pentru ca nivelul salariilor nu se stabileste prin legea bugetului, ci prin legile de salarizare a bugetarilor. Dascalu a spus ca sunt discrepante intre salarii pentru aceleasi categorii de bugetari, dar a precizat ca solutia apartine Ministerului Muncii, care ar pregati o lege unica de salarizare in acest sector.

Comisiile reunite au dezbatut, marti, 20 de articole din legea bugetului de stat. Termenul dpentru aprobarea legii este, potrivit legii finantelor publice, 15 decembrie.

NewsIn