Salariul mediu net a crescut cu 4,2 la suta in octombrie

Data publicarii: Astazi, 05-12-2007 | Economie

Castigul salarial mediu nominal net realizat s-a cifrat la 1.084 lei in octombrie, in crestere cu 4,2 la suta fata de luna precedenta, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.471 lei, respectiv cu 4,3 la suta mai mare fata de luna precedenta.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de transporturi aeriene (2.786 lei), iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (631 lei).

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 25,2 la suta. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o majorare cu 17,2 la suta.

Indicele castigului salarial real pentru luna octombrie 2007 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 103,2 la suta.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 109,6 la suta, cu 3,4 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna septembrie 2007.

Cresteri ale castigului salarial mediu net, in luna octombrie 2007 fata de luna precedenta, s-au inregistrat in majoritatea activitatilor economice. Ca urmare a aplicarii prevederilor O.G. nr. 6/2007 si O.G. nr. 10/2007 privind cresterile salariale din anul 2007, etapa a treia (incepand cu data de 1 octombrie 2007), precum si a O.G. nr.23/2007 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului contractual din unitatile sanitare publice din sectorul sanitar, salariul mediu net a crescut cu peste 15 la suta in sanatate si asistenta sociala si invatamant si cu peste cinci la suta in administratia publica.

Pentru celelalte activitati ale economiei nationale, cresterile castigului salarial mediu net, in luna octombrie 2007 fata de luna precedenta, s-au datorat acordarii de prime sau realizarii de productii mai mari. Salariul mediu net s-a majorat cu 6 - 8 la suta in activitatile de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze si apa, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie, industria de masini si echipamente, industria altor mijloace de transport.

Salariul mediu net a crescut cu 3 - 6 la suta in sectorul fabricarii articolelor de imbracaminte, industriei de masini si aparate electrice, productiei de mobilier si altor activitati industriale neclasificate, tabacirea si finisarea pieilor, agricultura, vanatoare si servicii anexe, fabricarea produselor textile, captarea, tratarea si distributia apei, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, constructii, industria mijloacelor de transport rutier, fabricarea produselor din tutun, eliminarea deseurilor si apelor uzate; asanare, salubritate si activitati similare, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou.

Scaderi ale castigului salarial mediu nominal net, in luna octombrie 2007 fata de luna precedenta, au fost determinate, in principal, de acordarea de prime si sume din profitul net precum si de realizarea unei productii mai mici.

Salariul a scazut cu 17,7 la suta in domeniul intermedierilor financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale caselor de pensii), cu 8,3 la suta in extractia hidrocarburilor si servicii anexe si cu 1 - 6 la suta in industria carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, industria de prelucrare a titeiului, fabricarea substantelor si a produselor chimice, industria metalurgica.

Rompres

Ultimele stiri pe BankNews.ro: