Consiliul Concurentei investigheaza operatorii de pensii private obligatorii

Data publicarii: 06-12-2007 | Finante-Banci

In data de 4 decembrie 2007, echipe de inspectori de concurenta au efectuat inspectii inopinate la o parte dintre actorii de pe piata administrarii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) din Romania, la companiile-mama ale acestora, precum si la asociatiile profesionale din acest domeniu, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro.

Aceste inspectii au avut loc in cadrul investigatiei declansate de Consiliul Concurentei in data de 3 decembrie a.c. Obiectul investigatiei il constituie posibila incalcare a art. 5 alin. (1) din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, si a art. 81 alin. (1) din Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene de catre agentii economici si asociatiile de agenti economici din acest sector.

Documentele si declaratiile ridicate in cadrul acestor inspectii se afla in analiza Consiliului Concurentei, in cadrul procedurii specifice de investigatie. Inspectia inopinata este un instrument folosit de Consiliul Concurentei in cadrul investigatiilor declansate.

Inca din anul 2004, Consiliul Concurentei a adoptat o politica de clementa, conform careia autoritatea nationala de concurenta poate acorda imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor pentru agentii economici care furnizeaza informatii/documente relevante pentru depistarea si sanctionarea cartelurilor in care sunt implicati, se mai precizeaza in comunicat.

Ca urmare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, Consiliul Concurentei - in calitate de autoritate nationala de concurenta - este abilitat sa aplice direct art. 81 si 82 din Tratatul CE atunci cand prin actiunea agentilor economici este afectat comertul intre statele membre.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: