Aviatorii i-au detronat pe bancheri in topul salariilor

Data publicarii: 06-12-2007 | Economie

In premiera pentru Romania, angajatii din intermedieri financiare nu mai ocupa primul loc in clasamentul castigurilor salariale, noteaza Adevarul. Dupa mai multi ani in care topul salariilor era dominat, de departe, de bancheri si ceilalti angajati ai institutiilor financiare, la varful clasamentului s-a produs o schimbare surprinzatoare: pilotii s-au instalat pe primul loc, veniturile acestora crescand constant in ultima perioada.

Potrivit datelor comunicate ieri de Institutul National de Statistica (INS), cele mai mari salarii au fost castigate, in octombrie 2007, in domeniul transporturilor aeriene, media pe acest sector fiind de 2.786 lei net.

Este pentru prima oara, dupa cel putin cinci ani, cand intermedierile financiare retrogradeaza pe locul al doilea in topul salariilor, ajungandu-se in octombrie la 2.622 lei net, in scadere cu peste 17% fata de luna anterioara. Pana nu demult, diferentele dintre locul 1 in top (intermedieri financiare) si locul al doilea (transporturi aeriene) erau de 500 si, uneori, de peste 1.000 de lei; acestea au scazut treptat, ajungandu-se in octombrie la inversarea locurilor.

"Probabil ca s-a intamplat ceva in sectorul de asigurari, pentru ca in banci e greu de crezut ca s-ar fi redus salariile", ne-a declarat Constantin Paraschiv, presedintele Federatiei Sindicale din Asigurari si Banci.

Cresterea anuala a depasit 25%

"Dar o sa vedeti ca pana la sfarsitul anului lucrurile se vor echilibra, vom reveni pe primul loc cel putin din punct de vedere statistic", a adaugat liderul sindical.

In octombrie, castigul salarial mediu nominal net s-a cifrat la 1.084 lei, in crestere cu 4,2% fata de luna precedenta, iar castigul brut a fost de 1.471 lei, cu 4,3% mai mare. Interesant este ca, de mai multi ani, salariile aflate sub media nationala au crescut mai lent decat cele peste medie. Asa s-a intamplat si in cazul constructorilor, salariile lor ajungand, in octombrie, abia la echivalentul a 929 lei net, cu toate eforturile de crestere anuntate de angajatorii din aceasta ramura a economiei.

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 25,2%, potrivit INS, iar indicele castigului salarial real - calculat ca raport intre salariul net si inflatie - fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o majorare cu 17,2%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 109,6%, cu 3,4 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna septembrie 2007. In octombrie, cel mai mult au crescut (cu aproximativ 15%)

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: