Statul Michigan polueaza mai mult decat cea mai mare tara din Africa

Data publicarii: 06-12-2007 | International

Statul american Michigan emite mai multe gaze cu efect de sera decat Nigeria, tara cu cea mai numeroasa populatie din Africa, subliniaza o organizatie neguvernamentala americana intr-un raport prezentat joi la conferinta despre clima de la Bali, transmite AFP.

Statul Texas (696 milioane de tone de CO2 la 23,7 milioane de locuitori) polueaza mai mult decat 116 tari in curs de dezvoltare cu un total de un miliard de locuitori, si tot atat de mult cat Marea Britanie (60 milioane locuitori). Cifrele sunt continute in raportul "Taking Responsability" (Asumarea responsabilitatii: De ce Statele Unite trebuie sa preia conducerea in reducerea emisiilor mondiale de gaze cu efect de sera) al organizatiei National Environment Trust (NET).

"42 de state americane emit, fiecare, mai mult gaz cu efect de sera (GES) decat peste 100 de tari in curs de dezvoltare la un loc", subliniaza NET.

Astfel, California (395 milioane de tone de CO2) polueaza mai mult decat 106 tari in curs de dezvoltare la un loc si decat Brazilia, care are o populatie de cinci ori mai mare.

"Chiar si Wyoming, statul american cu cea mai mica densitate a populatiei, avand doar 510.000 locutiori, emite mai mult CO2 decat 69 de tari in curs de dezvoltare cu o populatie totala de 357 milioane de persoane", remarca autorii studiului, care cer administratiei Bush sa isi asume responsabilitatile.

"Liderii politici americani nu mai sunt credibili atunci cand cer tarilor in curs de dezvoltare sa inceapa sa-si reduca emisiile de gaze de sera, pentru a o face si ei la randul lor", insista Angela Anderson, vicepresedinte NET, prezenta la conferinta din Bali.

"Vestea buna este ca pana in prezent 17 state americane ce reprezinta 31% dintre emisiile americane si 45% din populatie au adoptat obiective de reducere, iar multe altele au fixat reduceri pe sectoare de activitate, "punand bazele unei viitoare politici nationale" de combatere a incalzirii climatice.

NET reaminteste de asemenea ca din 1750 pana in 2005, Statele Unite si cateva tari industrializate, printre care cele din Europa, Rusia, Japonia sau Canada, au fost responsabile de peste 73% din emisiile de gaze de sera cumulate prin folosirea energiei fosile. Statelor Unite le revin 27,8% din aceste emisii. In aceeasi perioada, China, pe cale sa devina in prezent cel mai mare poluant al planetei, nu a emis decat 7,8% din totalul de gaze de sera provenind din energiile fosile.

Reprezentanti a peste 180 de tari s-au reunit la Bali pentru a discuta despre schimbarile climatice si a stabili un mod de a continua Protocolul de la Kyoto, care expira in 2012.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: