BCE mentine dobanda de referinta la 4,0 la suta

Data publicarii: Astazi, 07-12-2007 | Finante-Banci

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut, joi, nemodificata, dobanda de politica monetara, o decizie asteptata atat de pietele financiare cat si de majoritatea economistilor, informeaza AFP.

Rata de refinantare, care determina costul creditului in cele 13 state membre ale zonei euro, a ramas la 4,0 la suta, nivel la care se afla din luna iunie a anului curent. Anterior, Banca Angliei a decis sa reduca cu un sfert de punct dobanda de referinta, de la 5,75 la 5,50 la suta.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, urmeaza sa tina o conferinta de presa incepand cu ora 13.30 GMT ocazie cu care va explica decizia luata de conducerea institutiei de la Frankfurt. Cu aceeasi ocazie urmeaza sa fie date publicitatii si ultimele estimari ale BCE referitoare la cresterea economica si inflatia in zona euro. Analistii asteapta cu nerabdarea publicarea acestor date care ofera un indiciu cu privire la evolutia viitoare a politicii monetare in zona euro.

In luna noiembrie zona euro a inregistrat o rata anuala a inflatiei de 3,0 procente, cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani, mult peste tinta de doua procente avut in vedere de BCE. Cu toate acestea analistii estimeaza ca BCE va astepta pana in al doilea trimestru al anului viitor inainte de a modifica costul creditului in zona euro.

Rompres

Ultimele stiri pe BankNews.ro: