Autoritatile studiaza posibilitatea infiintarii unei institutii pentru finantarea firmelor noi

Data publicarii: 08-12-2007 | Economie

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii studiaza posibilitatea infiintarii unei institutii destinate acordarii de finantari pentru intreprinderile nou infiintate, a declarat, joi, consultantul financiar Bogdan Baltazar.

Acesta a participat la seminarul 'Solutii de finantare, produse si servicii pentru IMM-uri', organizat de Templus Advertising in parteneriat cu Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale.

'Deocamdata nu a fost definitivata forma in care aceasta institutie va functiona si statutul pe care aceasta il va avea', a mentionat Baltazar.

Ritmul anual de acordare a creditelor pentru intreprinderile mici si mijlocii din totul imprumuturilor este de 15 - 20 la suta pe termen mediu, potrivit consultantului financiar.
Potrivit acestuia, accesul IMM-urilor la creditul bancar intern a fost de 14 la suta. Valoarea medie a imprumuturilor pentru firmele mici si mijlocii este de 160.000 euro, in 2007. In totalul creditelor acordate firmelor, imprumuturile acordate IMM-urilor au reprezentat doua treimi. 54 la suta din sursele de finantare folosite de IMM-uri sunt surse proprii iar 29 la suta reprezinta autofinantare din profitul obtinut. Din sursele atrase, pentru trezorerie sunt directionate 49 la suta, pentru activitatea curenta, un procent de 31 la suta, iar pentru investitii, 12 la suta.

Numai 22 la suta dintre IMM-uri considera ca nu au probleme cu bancile, potrivit sursei citate. Ponderea creditelor considerate performante a scazut la 57 la suta la septembrie 2007, iar ponderea creditelor aflate in observare a crescut cu 2,7 la suta.

'Perturbarile pe piata financiara vor continua si in 2008. Este posibil, insa, sa avem o crestere economica importanta in 2008 si 2009, in pofida gafelor autoritatilor si politicilor guvernamentale. Trebuie retinut faptul ca fara un aflux mare de capital extern si intern nu poate exista dezvoltare economica', a precizat Baltazar.

Rompres