500 lei - salariul minim unic din ianuarie 2008

Data publicarii: 11-12-2007 | Economie

Sindicatele, patronatele si reprezentantii Guvernului au decis, in urma intalnirii de luni, la care au participat si ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Paul Pacuraru, si cel al Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, ca, de la 1 ianuarie 2008, in Romania va functiona un singur salariu minim pe economie.

Astfel, prin Hotarare de Guvern, salariul minim unic pe economie, incepand cu 1 ianuarie 2008, va fi stabilit la un cuantum de 500 lei. Incepand cu 1 iulie 2008, salariul minim pe economie, unic la nivel national, va fi 540 lei, in conditiile realizarii principalilor indicatori pe care este construit bugetul de stat, respectiv, Produsul Intern Brut, inflatia, precum si in functie de nivelul productivitatii muncii.


Paul Pacuraru - ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (sursa: Rompres)

'Am convenit cu sindicatele si patronatele ca, in 2008, sa avem un salariu minim pe economie. In al doilea rand, vom incepe primul semestru al lui 2008 cu un nivel minim de 500 lei si, in semestrul al doilea, in functie de evolutia principalilor indicatori - PIB si inflatie - si de productivitatea muncii, daca proiectia bugetara va fi respectata, atunci salariul minim va fi de 540 lei. Daca nu, vom ramane la 500 lei pana la finele anului', a precizat Pacuraru.

Organizatiile sindicale au anuntat totusi ca vor continua actiunile de protest, deoarece nemultumirile lor erau legate nu numai de salariul minim ci si de proiectia bugetara pe 2008.

Sindicatele si patronatele au convenit sa continue negocierile pe marginea actului aditional la contractul colectiv de munca unic la nivel national privind stabilirea grilelor de salarizare.

In privinta Legii 130 a Contractelor colective de munca, ministrul Paul Pacuraru a anuntat ca Ordonanta de Urgenta cu privire la modificarea acestei legi nu va fi promovata si a invitat sindicatele din sectorul bugetar la negocieri.

Rompres

Ultimele stiri pe BankNews.ro: