38% din salariul romanilor se duce pe alimente
Data publicarii: 11-12-2007 | EconomieComponenta Indicelului Preturilor de Consum ar putea fi modificata, in urma unei intalniri intre conducerile Institutului National de Statistica si Bancii Nationale a Romaniei, menita sa analizeze modul in care se calculeaza acest indicator economic, noteaza Cronica Romana.
Principala modificare ar putea viza ponderea pe care alimentele o au in calculul Indicelului Preturilor de Consum, a declarat presedintele INS Vergil Voineagu. "Avem programata o discutie chiar in aceasta saptamana cu departamentul de statistica al Bancii Nationale", a mai spus Voineagu.
Banca Centrala a atras atentia in repetate randuri despre ponderea ridicata pe care o au alimentele in Indicele Preturilor de Consum. Acesta depaseste 38%, adica dublu fata de media europeana. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a mentionat destul de explicit seceta din acest an printre cauzele care au condus la ratarea tintei de inflatie, atunci cand s-a adresat Parlamentului cu ocazia prezentarii proiectului de buget pe 2008. Isarescu a subliniat faptul ca metoda de calcul a inflatiei din Romania acorda o pondere mai mare preturilor alimentelor, prin comparatie cu practicile din UE.
Salariul minim din Romania de la inceputul acestui an, de 390 lei (114 euro), asigura cea mai mica putere de cumparare intre tarile Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al Eurostat, publicat ieri. Astfel, salariul minim romanesc este de 204 euro calculat la paritatea puterii de cumparare (PPC), in timp ce salariul minim din Bulgaria, de 92 de euro in valoare nominala, are o putere de cumparare mai mare, echivalentul a 216 euro, deoarece preturile sunt, in medie, mai mici, potrivit biroului statistic european Eurostat.
In acelasi timp, in Romania si in Estonia raportul dintre salariul minim legal si salariul mediu national este cel mai mic dintre toate tarile membre UE, fiind de 33%. In Irlanda, Luxemburg, Malta si Bulgaria, salariul minim lunar legal reprezinta aproximativ jumatate din salariul mediu.
In 2005, aproape o zecime (9,7%) dintre salariatii romani erau platiti cu salariul minim pe economie, arata datele Eurostat. Tara cu cei mai multi salariati platiti cu salariul minim national era in 2005 Franta - 16,8% din total, urmata de Bulgaria (16%) si de Letonia (12%), in timp ce doar 0,8% din salariatii spanioli erau platiti cu salariul minim legal.
Salarii minime nominale de sub 200 de euro sunt in vigoare, in afara Romaniei si Bulgariei, doar in Letonia (172 euro) si in Lituania (174 euro), insa puterea lor de cumparare este de peste 300 de euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri