Piata romaneasca, nepregatita pentru bancile specializate

Data publicarii: 11-12-2007 | Finante-Banci

Analistii estimeaza ca institutiile financiare de nisa vor merge cu "motoarele" in plin abia in trei-cinci ani. Pe masura ce concurenta se intensifica, bancile se vad nevoite sa abordeze tot mai specific diferite segmente de piata. Institutiile de credit au lansat produse special gandite pentru pensionari, tineri sau diverse categorii socio-profesionale, insa publicul targetat nu alege, inca, oferte de nisa.

Analistii sustin ca momentul de fata, piata roma­neasca nu este suficient dez­voltata. Dragos Cabat, prese­din­tele Chartered Financial­ Analyst (CFA), este de parere ca specializarea este o ten­dinta normala a oricarei pie­te emergente.

"In strainatate functio­neaza de mult banci agricole, institutii de credit specializate pe imprumuturi imo­biliare sau cele care fi­na­nteaza prioritar anumite sectoare industriale. Piata romaneasca nu este insa suficient de dezvoltata si cred ca ne vor trebui cel putin trei, daca nu chiar cinci ani, pentru a fi cu adevarat pregatiti".

Concurenta impune focalizarea pe segmente-cheie

Analistul CFA a mai declarat ca principala problema intampinata de bancile de nisa este data de faptul ca aceste institutii apeleaza la surse de finantare specifice, adesea diferite de clasicele atrageri de depozite.

"Atunci cand mediul bancar autohton va fi pregatit, vom asista cu siguranta la intrarea pe piata a numeroase banci de nisa.

Pentru moment, bancile universale prefera sa opereze prin divizii separate, dar aceastea s-ar putea desprinde pe viitor de bancile-mama", a concluzionat Cabat.

Daca pana nu de mult, piata bancara autohtona era abordata in multe privinte ca un tot unitar, in prezent, tot mai multe institutii de credit se focalizeaza asupra unor grupuri-tinta tot mai specifice.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: