Romancele, in topul european al femeilor care stau degeaba

Data publicarii: 11-12-2007 | Lifestyle

Trei sferturi din tinerele romance intre 15 si 24 de ani nu muncesc. La fel ca turcoaicele, dar fara scuza restrictiilor religioase. Posibile cauze: mentalitati invechite si salarii proaste pentru femei, noteaza Romania Libera.

Cele mai multe femei inactive, care nu sunt nici angajate, dar nici somere, invoca responsabilitatile familiale cand sunt intrebate de ce nu muncesc, arata un studiu recent al Eurostat, biroul de statistici al Uniunii Europene. Pentru ca educatia este o prioritate, femeile cu varste intre 15 si 24 de ani au rata cea mai ridicata de inactivitate, in 2006 media europeana fiind de 60% si aproape egala cu cea a barbatilor.


Daca la fruntasele Europei pe acest segment de varsta, Lituania si Ungaria, unde peste 76% din totalul femeilor sunt inactive, urmate de Luxemburg (75%), educatia este un argument, o gramada de tinere din Romania ar trebui sa se dedice studiului: 74% nu muncesc, desi mai putin de jumatate dintre ele studiaza. "E clar ca majoritatea sunt eleve si studente, la acest segment de varsta nici barbatii nu stau mai bine. La noi, insa, tinerii nu au obisnuinta sa munceasca in timpul studiilor, ca in Occident. Probabil ca din cauza mentalitatii parintilor, care nu-i incurajeaza, dar si a faptului ca nu-si gasesc slujbe", crede Minodora Cliveti, presedintele Comisiei pentru egalitate de sanse intre femei si barbati, din Camera Deputatilor.

Intr-adevar, in unele tari unde educatia are veche traditie, tinerele sub 25 de ani par sa munceasca pe rupte: in Danemarca doar 30% sunt inactive, in Olanda 31,6% si in Finlanda 39%. Nici in principalul motor al fortei de munca, segmentul de varsta 25-54 de ani, femeile nu par foarte implicate. Media europeana de inactivitate feminina este de 23,6%, in timp ce dintre barbati doar 8,1% stau degeaba. Campioanele Europei sunt Malta (59%), Italia (35%) si Grecia (31%). In Romania, 27,4% femei intre 25 si 54 de ani stau degeaba. Cele mai harnice femei, in 2006, au fost in Slovenia, Suedia, Estonia, Danemarca si Finlanda.

Lipsa unei politici de stat, mentalitatea ca femeia trebuie sa fie casnica si salariile proaste ar putea fi cauzele inactivitatii romancelor. "La noi exista mentalitatea ca femeile au ca prioritate familia, adica sa-si vada mai degraba de maritis decat de serviciu. Multe se retrag in ideea ca se casatoresc. Sectoarele feminizate din economie - Sanatatea si Educatia - sunt printre cele mai prost platite", spune Liliana Popescu, conferentiar pe studii de gen la SNSPA, care mai semnaleaza un fapt: desi legea le permite, sub 10% din barbatii romani aleg sa stea acasa pentru a-si creste copiii.

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: