Arta seducerii sefilor la sfarsit de an

Data publicarii: 12-12-2007 | HR/Cariere

Cum trebuie sa ma pregatesc pentru a castiga cateva procente in plus la salariu? Sezonul maririlor salariale a inceput. Vestea ca, anul acesta, cresterile salariale au fost mai mari ca oricand a tulburat echilibrul multor angajati, noteaza Capital. A celor care nu se regasesc in cresterile veniturilor de pana la 30%. Multi se pregatesc sa declanseze negocieri dure. Ce sanse au?

Inainte de a va gandi sau de a citi despre strategii de succes in negocierea salariului, faceti un test simplu. Raspundeti la patru intrebari:

  • Compania in care lucrez este interesata doar de obtinerea profitului?
  • Evaluarea performantelor se face doar de forma?
  • Fluctuatia personalului este mare?
  • Ocuparea posturilor vacante este relativ usoara?

Daca raspunsurile sunt afirmative, nu va mai obositi sa descoperiti metodele cele mai potrivite pentru a va convinge sefii ca meritati un salariu mai mare. Va fi o pierdere de timp sau castigul obtinut nu va merita efortul pentru ca, oricum, el se regaseste in majorarile generale modice, legate de deprecierea leului sau de inflatie.

In schimb, daca firma la care lucrati:

  • Are o strategie de afaceri pe termen lung si aceasta este transparenta.
  • Este preocupata sa-si consolideze imaginea sau sa-si dezvolte pozitia pe piata.
  • Face permanent si intr-un mod profesionist evaluarea performantelor angajatilor.
  • Se confrunta cu mari probleme in recrutarea specialistilor.

Raspunsurile pozitive, de data aceasta, reprezinta argumente pentru a deschide tratativele de majorare a salariului in momentul in care stiti ca, potrivit politicilor companiei, se fac bugetele sau se reconfigureaza schemele salariale. De regula, marile companii au structuri salariale foarte bine definite, asociate cu un sistem de evaluare a performantelor angajatilor. Aceste companii urmaresc foarte atent piata salariala din sectorul de activitate specific si nu isi permit "jocuri" sau compromisuri care sa le puna in pericol stabilitatea structurilor create.

Pe de alta parte, aceste companii au suficienta experienta pentru a gasi echilibrul necesar in "dozarea" salariilor, astfel incat sa previna fluctuatia sau absenteismul personalului. Combinarea procentelor de crestere salariala, prestabilite in cadrul grilelor salariale, cu pachetele de beneficii este, de cele mai multe ori, calea cea mai potrivita pentru abordarea cu succes a negocierilor.

Cine stie raspunsul, are mai multe sanse de castig!

  • Cand se poate negocia salariul? Este o alta intrebare la care trebuie cunoscute regulile firmei. In principiu, exista trei momente favorabile deschiderii tratativelor:
  • Cu prilejul prezentarii rapoartelor de activitate anuale, inainte de definitivarea bugetelor pentru urmatorul an. Este momentul in care se stabilesc salariile pentru toti angajatii.
  • Cand vi se solicita asumarea de noi responsabilitati sau sarcini. Este momentul in care se pune in discutie o eventuala promovare in cadrul organizatiei.
  • Cand aveti o oferta sigura de angajare la o alta companie sau sunteti decis, cu orice risc, sa incetati contractul de munca, deoarece nu sunteti multumit de modul in care va este apreciat efortul depus sau rezultatele obtinute.

Este foarte important sa intelegeti sistemul in care functioneaza compania la care lucrati, procedurile de functionare si criteriile specifice de evaluare. Trebuie sa alegeti momentul in care veti face solicitarea, in raport cu politica salariala a companiei. De asemenea, trebuie sa analizati eficienta cadrului in care veti purta negocierea. Daca veti purta discutia cu seful direct, trebuie sa va puneti intrebarea daca acesta are intr-adevar puterea de a influenta deciziile globale ale companiei si pe cele salariale, in speta.

Daca discutia o veti purta intr-un cadru mai larg, in care vor fi implicati manageri din structura de varf si/sau din departamentul de resurse umane, trebuie sa fiti sigur ca acestia sunt responsabili si profesionisti, iar aportul dumneavoastra la dezvoltarea companiei este constientizat si apreciat onest de catre acestia. Pentru a purta un dialog constructiv este important sa puteti cuantifica valoarea dumneavoastra pentru companie si contributia pe care ati adus-o la performantele acesteia.

Din nenumaratele situatii intalnite in Romania, se poate trage insa concluzia ca pentru a beneficia constant de mariri salariale, trebuie sa va straduiti din rasputeri "sa va aveti bine" cu seful, cu seful sefului si cu managerii executivi care raspund de dvs., cei care pot cere, justifica si aproba marirea de salariu.
 
Integral in Capital

Ultimele stiri pe BankNews.ro: