Cardurile de la comercianti au dobanzi si de 50%

Data publicarii: 12-12-2007 | Finante-Banci

Cand pur si simplu nu iti ajung banii pentru toate cumparaturile pe care vrei sa le faci in perioada Sarbatorilor de iarna, o solutie pot fi si cardurile de cumparaturi emise de comerciati. Cardurile co-branded sunt emise de o institutie financiara, care poate fi atat o banca comerciala cat si un IFN, in colaborare cu o companie de plata, de regula Visa sau Mastercard si o societate comerciala. Aceasta din urma poate fi atat un retailer sau companie de telefonie mobila, cat si un lant de farmacii, mobilier sau orice alt produs.

La fel ca toate celelalte carduri emise de institutiile bancare, cardurile co-branded pot fi atat de debit, cat si de credit, putand fi utilizate in tara si strainatate, atat pentru plati la alti comercianti sau online, cat si pentru retrageri de numerar la ATM-uri. In plus, in baza acestor carduri, posesorul poate beneficia de anumite avantaje, de la promotii si discount-uri din partea comerciantului co-emitent al cardului, pana la linii de credit oferite de banca emitenta.

Discounturi la achizitionarea unor produse

Spre exemplu, mobilierul de bucatarie, canapelele sau orice alt accesoriu din magazinele STAER din intreaga tara pot fi achizitionate cu un discount de 5% in baza unui astfel de card co-branded.  In febra cumparaturilor, avantajele de mai sus s-ar putea sa primeze in fata dobanzilor si comisioanelor care insotesc aceste carduri, care in majoritatea cazurilor nu sunt nici mici si nici putine. Un exemplu in acest sens este cardul co-branded Flanco Cetelem caruia ii sunt atasate o dobanda de 25% pe an, un comision de administrare de 20 de lei pe an, un comision de 2% plus 2,5 lei pentru retragerea de numerar si o taxa pentru emiterea de extras in valoare de 4 lei, platibila lunar.

Cat priveste dobanzile efective anuale (DAE), acestea pleaca de la 19% pentru cardul Banca Transilvania - Euro<26 si ajung la 28% in cazul cardului de credit Raiffeisen - Vodafone. Daca ne raportam doar la acest criteriu exista sanse mari sa ne pacalim caci dobanda anuala efectiva (DAE) calculata pentru o limita de credit de 5.000 lei, rambursata intr-un an, se poate apropia cu usurinta de 50% in cazul cardului Tarom -American Express Premium emis de Banc Post.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: