Finantari pentru afaceri in fasa

Data publicarii: 12-12-2007 | Afaceri

O idee de afacere poate deveni realitate chiar si pentru cei care nu au bani si nici garantii suficiente, noteaza Evenimentul Zilei. Deseori, idei excelente de afaceri mor inainte chiar de a fi puse pe hartie. Cauza este lipsa banilor necesari pentru realizarea lor. Vestea buna este ca ideea unei afaceri promitatoare, exprimata printr-un proiect bine intocmit si convingator are toate sansele sa devina realitate, chiar daca nu aveti bani sau garantii suficiente. Exista cel putin trei solutii care pot transforma ideea intr-un business adevarat.

Firma pe banii statului

In fiecare an, Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL) aloca bani de la buget pentru dezvoltarea firmelor. Daca aveti o afacere aflata la inceput de drum (start-up) trebuie sa urmariti doua dintre aceste programe.

Pentru primul, Programul national de sustinere a investitiilor intreprinderilor nou-infiintate si a IMM, firma trebuie sa aiba cel putin trei luni de existenta si sa activeze in domeniul productiei. Se poate lua o suma nerambursabila de maximum 10.000 de euro. Insa acesti bani nu pot acoperi mai mult de 60% din valoarea proiectului. Partea intreprinzatorului trebuie sa reprezinte minimum 15%, restul de 25% fiind acoperit de un credit bancar, ne-a declarat Dumitru Nancu, directorul executiv al Oficiului Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie Constanta.

Al doilea program, pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare, este destinat persoanelor cu varste intre 18 si 35 de ani. In prima faza, beneficiarii selectati dupa completarea unui formular urmeaza cursurile de pregatire antreprenoriala organizate de minister. A doua faza este finantarea de la buget si banci a proiectelor bune de afaceri. Tinerii isi pot imparti povara finantarii in: 45% de la stat (o valoare maxima de 20.000 de lei), 40% credit bancar si 15% contributia proprie.

Credit de la banca

Pentru a lua un imprumut, institutiile de credit cer, pe langa planurile de investitii, bilanturile pe ultimii doi sau chiar trei ani. Din cauza lipsei garantiilor, pare aproape imposibil pentru o firma nou-infiintata sau pentru o afacere in stadiul de proiect sa obtina bani de la banci.

In realitate insa, se poate. Secretul este ca intreprinzatorul sa apeleze la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM). Fondul ofera garantii pentru IMM cu risc mai mare decat cel obisnuit.

Cum se poate obtine aceasta garantie? Proprietarul firmei nou-infiintate merge cu dosarul la una dintre bancile care a incheiat protocol de colaborare cu Fondul. Daca bunurile personale nu sunt suficiente pentru a garanta imprumutul, trebuie sa mentioneze ca garantia va fi acoperita de FNGCIMM.

Ofiterul de credite analizeaza dosarul si, daca documentele l-au convins ca afacerea va avea succes, il declara eligibil pentru creditare. Dosarul ajunge pe masa reprezentantilor Fondului care analizeaza inca o data documentele, maximum sapte zile. "Dupa obtinerea garantiei Fondului, IMM-ul obtine finantarea de la banca in 24 de ore. Conditia este ca proiectul sa fie fezabil", subliniaza Jozsef Csaka, director general in Ministerul pentru IMM-uri.

Pentru acordarea garantiei, FNGCIMM percepe un comision care variaza intre 1,5 si 2%, in functie de moneda si perioada imprumutului, care se plateste o data pe an. Imprumuturile mici, de aproximativ 20.000 de euro, pot fi garantate in intregime. Cele mai mari sunt garantate pana la 80% si pana la valoarea de 800.000 de euro.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: