Cum te lasa birocratia fara bani in cont

Data publicarii: 12-12-2007 | Finante-Banci

Un bucurestean spune ca fosta HVB Tiriac este complice prin incompetenta la disparitia a 25.000 de euro din propriul cont. Banca spune ca n-are nici o vina, noteaza Cotidianul.

Un barbat din Bucuresti a fost lasat fara bani in cont de catre un imputernicit ajutat, spune el, de incompetenta oamenilor de la ghiseul bancii. Florin Vlasceanu sustine ca, desi facuse o solicitare pentru a ridica imputernicirea, HVB Tiriac Bank (acum UniCredit Tiriac) nu a tinut cont de aceasta si a permis persoanei sa extraga aproximativ 25.000 de euro din contul lui Vlasceanu. Banca sustine ca nu a incalcat in nici un fel drepturile barbatului si ca acesta nu a facut nici o solicitare scrisa pentru anularea drepturilor sotiei. Oficiul pentru Protectia Consumatorilor a certficat pe de alta parte vina bancii si a amendat-o cu 20.000 de lei. In urma unui proces, fosta HVB Tiriac Bank a reusit sa scape de amenda ajutata de un viciu de procedura: Oficiul amendase nu institutia de credit in sine, ci doar una dintre sucursalele acesteia.

Povestea este destul de incilcita, insa esenta ei o gasim in raspunsul la o singura intrebare: a facut Vlasceanu toate demersurile impuse de banca pentru a anula drepturile imputernicictului asupra contului? Reprezentantii UniCredit Tiriac ne-au spus ca barbatul a facut doar o solicitare verbala, fara a merge mai departe cu procedurile. Pagubitul este de alta parere. "In aprilie (2006) m-am dus la banca si am solicitat sa se ridice drepturile imputernicitului. Functionarul a notat undeva solicitarea mea. Neoficial, cei de la banca mi-au spus ca desi cererea mea avea valabilitate in sucursala respectiva ea nu a fost inregistrata in baza de date centralizata a bancii. Cind le-am cerut documentul care sa ateste ca am facut solicitarea mi-au spus sa fac o cerere pe care o vor data nu cu data la care a fost facuta solicitarea, ci cu data curenta (n.r. - se intimpla dupa ce banii au fost extrasi)", explica Vlasceanu.

Vlasceanu ne-a pus la dispozitie un document datat 8 martie 2006 si autentificat cu stampila HVB Tiriac si cu semnatura olografa a unui director din cadrul bancii prin care se arata destul de clar ca imputernicirea a fost anulata. Ce-i drept, aceasta dovada consta intr-o anexa la contract anulata si nu intr-un document care sa ateste in sine ca imputernicirea a fost ridicata. De aici si explicatia UniCredit care spune ca solicitarea lui Vlasceanu nu a fost una scrisa si deci nu are valoare. Asadar, dovada lui Vlasceanu este datata 8 martie 2006, insa intr-un extras de cont se arata ca imputernicitul a retras cei 24.250 de euro pe 16 mai 2007, deci la mai mult de un an dupa ce Vlasceanu facuse acea solicitare. In tot acest timp barbatul a trait cu impresia ca nimeni in afara de el nu mai poate extrage bani din contul personal.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: