Bancile au majorat cu 60% investitiile impotriva spalarii banilor

Data publicarii: 12-12-2007 | Finante-Banci

Bancile au majorat cu 60 la suta investitiile destinate luptei impotriva spalarii de bani, in ultimii trei ani, confirmand in plus o schimbare a perceptiei pe care propriile entitati o au fata de aceste masuri, pe care nu le mai considera sacaieli.

93 la suta dintre unitatile bancare considera ca aceste masuri sunt adecvate si ar trebui continuate, conform 'Studiului global privind spalarea de bani', elaborat de KPMG si preluat de Europa Press.

Investitiile, chiar daca vor incetini pana in 2010, vor continua sa creasca si, in trei ani, vor fi cu 34 la suta mai mari fata de cele din prezent, conform majoritatii unitatilor bancare, dintre care 92 la suta considera ca sunt inca necesare mai multe resurse pentru lupta impotriva fraudei si a banilor 'negri'.

De asemenea, a crescut si gradul de implicare a conducerii de la nivel inalt in lupta impotriva spalarii banilor, de la 61 la suta in 2004, la 71 la suta in prezent.

Circa 84 la suta dintre bancile chestionate - 224 dintre cele mai mari 1.000 de unitati bancare din lume- au dat asigurari ca au o politica globala impotriva spalarii de bani si, desi majoritatea s-au declarat in favoarea normativelor actuale, sase din fiecare zece unitati cer o mai mare eficienta in definirea spalarii de bani, solicitand in plus mai multe informatii privind cazurile raportate serviciilor speciale sau unitatilor de informare din tarile respective.

Spalarea de bani reprezinta intre doi la suta si cinci la suta din PIB la nivel mondial, potrivit estimarilor Fondului Monetar International si KPMG a semnalat importanta tot mai mare a colaborarii intre diferite servicii specializate si Unitatile de Informare Financiara (UIF). Unitatile si serviciile specializate in lupta impotriva spalarii banilor au scopul de a controla finantarea terorismului. Spalarea de bani este asociata cu banii obtinuti in urma traficului cu stupefiante, folositi si pentru finantarea terorismului. KPMG a subliniat si importanta transpunerii directivei 3 europene privind spalarea de bani, care ar putea fi pusa in aplicare la finele primului trimestru al anului viitor.

Pe de alta parte, firma de consultanta si audit a evidentiat riscurile aditionale privind spalarea de bani care apar ca urmare a extinderii Uniunii Europene si influenta sa concreta asupra sistemului bancar.

Multe dintre cele zece tari recent integrate in UE nu s-au confruntat niciodata ca procese interne impotriva spalarii de bani si, probabil, au nevoie de timp pentru a se conforma nivelului cerut si a pune in aplicarea a treia directiva impotriva spalarii de bani.

Rompres

Ultimele stiri pe BankNews.ro: