Un bancher apropiat al Kremlinului planuieste sa preia cotidianul rus Izvestia

Data publicarii: 13-12-2007 | International

Un actionar majoritar al bancii ruse Rossiya, prieten al presedintelui Vladimir Putin, planuieste sa achizitioneze 51% din ziarul Izvestia, a anuntat miercuri cotidianul informeaza RIA Novosti.

Yury Kovalchuk, ce controleaza deja postul de televiziune REN TV, odata considerat a fi unul dintre canalele de televiziune independente din Rusia, va achizitiona pachetul de actiuni de control in cotidianul rus Izvestia de la Gazprom Media, potrivit unei surse din divizia media a Gazprom, citata de Kommersant.

Acordul va fi implementat prin intermediul companiei de asigurari Sogaz, detinuta de banca, in urma unui acord cu Gazprom Media, ce expira in vara anului 2008, potrivit Kommersant.

Sogaz ar putea achizitiona cotidianul Izvestia contra sumei de 25 milioane dolari, pretul platit de Gazprom Media in 2005.

O sursa din Gazprom Media a declarat ca acordul ar putea fi incheiat inainte de luna februarie 2008, potrivit Kommersant.

Insa Kommersant arata ca banca ar fi mult mai interesata de achizitionarea cladirii unde se afla biroul de presa al Izvestia, ce valoreaza peste 150 milioane dolari cu tot cu teren, decat de divizia de publicistica valorificata la maximul 25 milioane dolari.

Directorul general al Izvestia, Pyotr Godlevsky, a refuzat sa faca comentarii, spunand ca intrebarile ar trebui adresate actionarilor, anunta Kommersant.

Izvestia, ce a publicat prima data in 1917, este pe locul sapte in topul primelor zece ziare din Rusia, potrivit raportului din martie-iulie 2007 al companiei de cercetare TNS Gallup Media, precizeaza Kommersant.

Restul de 47% si respectiv 2% din actiuni sunt detinute de fondul Mediainvest, care se crede ca ar fi afiliat LUKoil, si de actionari individuali.

Expertii in imobiliare au fost de acord ca divizia principala a Izvestia se afla in cladirea construita in 1970, ce detine un spatiu pentru birouri de 15.000 metri patrati.

"Complexul Izvestia este unul dintre cele mai scumple cladiri din Moscova", potrivit vice-presedintelui companiei de imobiliare Blackwood, Mikhail Gets, citat de Kommersant.

"Noua cladire valoreaza cel putin 150 de milioane dolari".

Kommersant l-a citat de asemenea pe Vladimir Sungorkin, directorul cunoscutului tabloid Komsomolskaya Pravda, ca spunand ca profitul Izvestia, excluzand castigurile provenite din spatiul inchiriat pentru birouri si publicitate, a fost de 10-15 milioane dolari in 2006.

"Divizia de publicistica ar putea fi evaluata la 20-25 milioane dolari plus marca".

Banca Rossiya, ce se presupune ca este condusa de asociati ai presedintelui rus Vladimir Putin, se afla printre cele 50 de banci de top din Rusia.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: