Ce ofera statul angajatelor la nasterea unui copil

Data publicarii: 13-12-2007 | Diverse

In Romania mamele au dreptul la o indemnizatie pentru fiecare dintre primii 4 copii nascuti vii, in cuantum de 204 lei. Alocatia se acorda o singura data pentru fiecare copil nascut viu, in termen de maximum 12 luni de la data nasterii acestuia. Dupa aceasta alocatie, copiii primesc o indemnizatie de 200 de lei, iar mamele, daca sunt salariate, isi pot lua concediu pentru ingrijirea copilului si primesc 600 de lei indiferent de salariul pe care il au.

Indemnizatiile se acorda pana cand copilul implineste doi ani sau, in cazul copiiilor cu handicap - 3 ani. Conform unui studiu comparativ realizat de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca regulile privind ajutorul dat familei la nasterea unui copil difera considerabil de la o tara la alta.

Ungaria - 244 de euro

In Ungaria, valoarea ajutorului oferit de stat este egala cu 225% din pensia minima, adica 61042 HUF, respectiv 244 Euro sau, in cazul gemenilor, valoarea este de 300% din pensia minima adica 80490 HUF, respectiv 322 Euro.

Marea Britanie - 112,75 lire

In Marea Britanie exista doua tipuri de prestatii care se acorda pentru copii nascuti in acest stat, respectiv: Statutory Maternity Pay (prestatia regulamentara pentru maternitate, platita de catre angajator) si Maternity Allowance (alocatie de maternitate, care se acorda de catre departamentul de munca si pensii). Pentru a obtine Statutory Maternity Pay (SMP) este necesara indeplinirea cumulativa a doua criterii: cel al angajarii continue si cel al veniturilor.

SMP reprezinta 90% din veniturile medii saptamanale ale solicitantului, restul de 20 sau 33 de saptamani, SMP fiind platita la un nivel standard care este, incepand cu aprilie 2007, de  112,75 lire. In cazul in care mamele nu indeplinesc conditiile impuse pentru a obtine SMP sau au statut de lucrator independent (self employed) si au obtinut venituri medii de cel putin 30 lire pe saptamana in perioada de referinta (66 de saptamani anterior saptamanii in care urmeaza sa se nasca copilul), se acorda Maternity Allowance (MA).

Nivelul MA depinde de nivelul veniturilor solicitantului, fiind de maximum 112,75 lire/ saptamana (nivel standard de la data de 9.04.2007).

Spania - 2.500 euro/copil

Guvernul spaniol a decis sprijinirea natalitatii prin acordarea unui ajutor de 2.500 de euro pentru fiecare copil nascut sau adoptat in Spania dupa data de 3 iulie 2007.

Ajutorul reprezinta o prestatie economica unica, necontributiva, care se poate cumula cu celelalte prestatii in domeniu. Beneficiar este mama, tata (in cazul decesului mamei) sau persoana care a adoptat, cu drept de rezidenta in Spania pe o perioada de minim doi ani anterior datei nasterii/ adoptiei.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: