Sfidare: Guvernul schimba denumirea taxei auto in ''taxa pe poluarea autoturismelor''

Data publicarii: 14-12-2007 | Auto

Taxa speciala de prima inmatriculare se va numi "taxa pe poluarea autoturismelor", pentru ca statul spera sa scape in acest fel de procese. Guvernul va schimba doar numele taxei de prima inmatriculare pentru ca acesta a creat "confuzie" in mintea judecatorilor care au condamnat in fapt o masura de protectie a mediului.

Executivul a aprobat o nota a Ministerului Mediului care propune introducerea taxei de prima inmatriculare in legislatia de mediu. Taxa se va numi taxa de poluare de la autoturisme, iar sumele colectate vor fi investite in proiecte de mediu. "Motivul pentru care s-a propus schimbarea taxei speciale de prima inmatriculare este acela ca cetatenii au primit-o cu reticenta, probabil neintelegind ca este o taxa menita sa aduca bani pentru programe de protectie a mediului, si nu una pentru un serviciu al statului, si anume inmatricularea de masini", a declarat Korodi Attila, ministrul Mediului. Potrivit ministrului, din cauza acestei confuzii, unii au reusit sa-si recistige in instanta banii achitati la inmatricularea masinii. "Noua forma a taxei nu cred ca va mai crea confuzii, iar instanta nu va mai da cistig de cauza vreunui reclamant", a precizat ministrul Mediului.

Avocatii admit ca oamenii vor intimpina dificultati. "Teoretic, schimbarea denumirii taxei n-ar trebui sa duca la neaplicarea hotaririlor judecatoresti obtinute in ultima vreme de cetateni pe vechea denumire. Probabil insa ca Guvernul va pretinde ca este o alta taxa. Avocatii vor trebui sa demonstreze ca e aceeasi. Si atunci vor avea nevoie de o noua hotarire judecatoreasca", ne-a declarat Corin Trandafir, de la casa de avocatura Rubin Meyer Doru& Trandafir. Amintim ca mai multe instante din tara au dat cistig de cauza celor care au chemat in judecata Finantele pentru recuperarea banilor platiti in contul taxei de prima inmatriculare.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: