Agentiile de Plati au fost acreditate definitiv, sambata

Data publicarii: 17-12-2007 | Economie

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) au primit, sambata, acreditare definitiva, conditie impusa de Comisia Europeana pentru gestionarea fondurilor UE, au declarat surse din Ministerul Agriculturii.

Potrivit surselor citate, Autoritatea Competenta din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a acreditat definitiv, sambata, cele doua agentii de plati, decizia fiind luata pe baza raportului de audit realizat de firma Deloitte. Potrivit raportului, nu exista deficiente majore in functionarea celor doua agentii, astfel incat acestea au fost acreditate definitiv.

In subordinea MADR functioneaza doua agentii responsabile cu gestionarea fondurilor europene, respectiv Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). Cele doua agentii de plati au obtinut acreditare provizorie in data de 15 decembrie 2006. Potrivit cerintelor europene, doar o agentie de plati acreditata poate gestiona fonduri europene.

Comisia Europeana a informat, recent, ca va decide in 20 decembrie activarea clauzei de salvgardare pe agricultura, daca Romania nu-si va rezolva, pana in 16 decembrie, problemele in vederea acreditarii depline a APIA.

De asemenea, potrivit unui avertisment lansat in cursul lunii octombrie de Comisia Europeana, pentru a nu fi activata clauza de salvgardare, Romania trebuie sa aiba un Sistem Integrat de Administrare si Control (IACS) functional si sa nu efectueze plati inainte de finalizarea controlui in teren.

Pe cele doua componente, plati directe si dezvoltare rurala, Romania va primi de la Uniunea Europeana, in perioada 2007-2013 fonduri in valoare de peste 12 miliarde de euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: