Romanii, pe podiumul Europei la cresterea salariului
Data publicarii: 17-12-2007 | EconomieCosturile cu forta de munca au crescut cu 23% intr-un singur an, ceea ce ne plaseaza pe locul al doilea dupa Letonia. Romania a inregistrat o crestere anuala a costurilor cu forta de munca de 23%, in cel de-al treilea trimestru din 2007, fiind depasita numai de Letonia, unde maririle salariale au sporit cu 30%, potrivit statisticilor biroului european de statistica, Eurostat.
Dupa pozitia ocupata de Romania, in top se afla Estonia, cu o crestere a costurilor salariale de aproape 20%, si Lituania, la mica distanta de aceasta. La polul opus se situeaza state deja dezvoltate, cu piete mult mai stabile si cu cresteri mult mai reduse ale costurilor cu salariile. Astfel, in Germania s-a identificat o marire de doar 0,9%, iar in Finlanda s-au inregistrat cresteri mai mici de 2%. Studiul mai arata ca astfel de mariri s-au identificat in UE in domeniile constructii, industrie si servicii.
Specialistii in resurse umane sustin ca studiul ilustreaza corect realitatea din Romania si ca a doua pozitie ocupata de Romania in topul Eurostat este justificata. "Aceste cresteri cu salariile se explica prin faptul ca Romania este printre cele patru tari cu pietele cu cea mai rapida dezvoltare, alaturi de India, Brazilia si China. In ultimii trei ani, la noi au fost cresteri ale salariilor de 25-30%", a spus Marius Lumpan, general manager la Barnet McCall Tech Recruitment.
Acesta spune ca procentele mari ale cresterilor se datoreaza si salariilor mici la care se adauga, in conditiile in care in statele mai dezvoltate salariile sint destul de mari. "La un salariu de 1.000 de lei, o marire pina la 1.500 de lei inseamna o crestere cu 50%, insa, in fapt, 500 de lei nu e o suma asa mare", explica Lumpan. Acesta spune ca, intr-adevar, domeniile constructiilor, IT-ul si serviciile de consultanta au inregistrat cresteri mari in ultimii ani.
Madalina Didea, managing partner la Hart Human Resource Consulting, spune ca salariile inca in crestere de la noi se datoreaza faptului ca "au venit multe companii sau altele si-au extins businessul si aveau nevoie de forta de munca specializata, pentru care au platit salarii peste cele din piata, oferind pachete atractive. Insa exista domenii, cum ar fi cel al productiei, unde Romania nu mai este considerata o tara low-cost ca salarizare si piata s-a mai stabilizat".
In Occident nu se mai fac atitea investitii, iar costurile sint constante si pot fi anticipate, mai spune Didea. Lumpan apreciaza ca, daca la noi salariile nu sint clar stabilite si fluctueaza chiar pe aceeasi pozitie, in statele UE mai dezvoltate "lucrurile sint foarte clare, salariile sint deja la un nivel ridicat, iar piata e stabilizata. In companiile private serioase se calculeaza dinainte cresterile salariale, cum ar fi pe trei ani, daca angajatul performeaza. In plus, in timp ce la ei maririle se fac la citiva ani, la noi se fac la sase luni".
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri