Cum sa primesti un credit bancar fara sa misti un deget

Data publicarii: 17-12-2007 | Finante-Banci

V-ati intrebat vreodata ce ati face in momentul in care banca la care sunteti dator s-ar oferi sa va acorde inca un credit fara sa-l solicitati? In mod normal, in momentul in care primesti un mesaj pe telefon prin care esti rugat "sa te prezinti la orice sucursala a bancii pentru a ridica cec-ul in valoare de xxxx euro, reprezentand contravaloarea creditului preaprobat" ai putea crede ca este o gluma. In realitate, astfel de sms-uri sunt trimise propriilor clienti de catre Raiffeisen Bank care mizeaza pe nevoia crescuta de bani a populatiei mai ales in preajma Sarbatorilor de iarna.

Conditiile de creditare sunt cunoscute de catre client imediat ce ajunge la banca si nu sunt deloc accesibile. Dobanda este destul de mare iar daca clientul vrea alte conditii trebuie sa urmeze calea "clasica". Astfel, dobanda anuala efectiva (DAE) la un astfel de credit in valoare de 5.000 de euro este de 19.26% sau 22.97% daca aceeasi suma se acorda in lei. Nivel cu mult peste al altor imprumuturi din aceasta categorie.

Banca nu verifica ce credite mai are clientul

Strategia bancii de fidelizare a clientilor prin acordarea de credite din proprie initiativa este foarte simpla si se aplica pe "bazele de clienti cu credite imobiliare, flexi plus si auto", toate cu garantii reale cesionate in favoarea bancii. Dintre acestia, pe baza istoricului fiecaruia cu banca - vechimea creditului sau comportament de plata in aceasta perioada - sunt alesi cei carora li se trimite prin posta o scrisoare personalizata cu datele despre noul credit, urmate de un mesaj sms de "reamintire".

Potrivit unui raspuns primit din partea bancii, creditele sunt preaprobate in baza datelor furnizate bancii la acordarea creditelor precedente. Suma de pe cec rezulta in urma majorarii gradului maxim de indatorare de la 40% la 70%. Altfel spus, banca considera ca la veniturile pe care le-ai declarat iti permiti sa achiti o rata in plus pentru un nou imprumut.

Sms-ul de "reamintire" se intampla sa ajunga inaintea scrisorii oficiale in situatia in care destinatarul si-a schimbat adresa de domiciliu, lucru recunoscut si de catre oficialii bancii, ceea ce spune multe despre cat de multe lucruri stie banca despre proprii clienti. Oficialii bancii nu au precizat nici daca inainte de preaprobarea creditului solicita de la Biroul de Credit un istoric al clientului in raport cu alte institutii.

Raportandu-se la salariile pe care clientul le realiza in urma cu mai multa vreme, banca risca sa-l indatoreze pe cel care semneaza pentru noul credit peste pragul maxim, in situatia in care acesta s-a indatorat si la alte banci sau veniturile lui s-au diminuat.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: