Schimbarile legislatiei fiscale tin investitorii departe de Romania

Data publicarii: 18-12-2007 | Afaceri

Legislatia stufoasa, numarul mare de taxe si impozite si schimbarea frecventa a cadrului fiscal fac din Romania o tara unde este foarte greu sa faci afaceri, noteaza Curentul. Potrivit unui studiu realizat de compania americana de consultanta si audit KPMG, Romania, Grecia si Republica Ceha se afla pe ultimele locuri ale unui top privind tarile unde este cel mai usor sa faci afaceri in Europa. Cele trei tari sunt criticate de oamenii de afaceri mai ales pentru schimbarile frecvente ale legilor fiscale.

Aproape 70% dintre cei intervievati au declarat ca sistemul neatractiv de taxe si impozite din propria tara le pune afacerile in dezavantaj atunci cand sunt in competitie cu firmele straine. Oricum, studiul demonstreaza ca impozitele mai mici si legislatia mai simpla in domeniu nu sunt conditii suficiente pentru a asigura competitivitatea afacerilor. Companiile sunt atrase si de mana de lucru calificata, de accesul usor la materia prima si de existenta pietelor de desfacere.

Studiul realizat de KPMG si citat de "The Guardian" plaseaza pe primele locuri Cipru, Irlanda si Elvetia datorita legilor si normelor usor de inteles, impozitelor si taxelor mici si a cadrului fiscal stabil.

Marea Britanie este situata pe locul 12 din 22 de tari in ceea ce priveste atractivitatea sistemului de taxe si impozite. Oamenii de afaceri au declarat ca legislatia din Marea Britanie este prea "stufoasa" si greu de interpretat, dar sta bine cand vine vorba de stabilitate.

Pentru a realiza acest top ce cuprinde 22 de tari europene KPMG a intervievat peste 400 de oameni de afaceri de pe intregul continent.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: