Romanii, de trei ori mai saraci decat englezii
Data publicarii: 18-12-2007 | EconomieRomania se situa in 2006 pe penultimul loc in Uniunea Europeana dupa nivelul de prosperitate al cetatenilor sai, calculat dupa produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumparare, ajungand la 39% din media UE, nivel inferior de trei ori celui din Marea Britanie, arata Eurostat.
Din acest punct de vedere, Romania depaseste doar Bulgaria, care se situa la 37% din media europeana anul trecut, insa se situa departe de urmatoarea tara din clasament - Polonia - care se era la 52% din media tarilor care fac parte din blocul comunitar.
Cea mai prospera tara europeana este Luxemburgul, cu un PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumparare superior cu 180% mediei europene. Totusi, datele statistice pentru Luxemburg sunt partial generate de numarul mare de lucratori rezidenti in tarile vecine care lucreaza in Marele Ducat si contribuie la sporirea PIB-ului, care este insa raportat doar la populatia stabila a tarii, mult mai mica.
Toate tarile membre ale UE care au aderat in 2004 si 2007, la fel ca si Grecia si Portugalia, membre mai vechi ale Uniunii Europene, au PIB-ul pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumparare sub media din UE.
Cele mai prospere foste state comuniste sunt Slovenia si Cehia, cu 88%, respectiv 79% din media europeana, ambele depasind Portugalia, care se situeaza la 75% din media UE.
Norvegia, care nu este membra a Uniunii Europene, este pe locul al doilea din Europa din punctul de vedere al prosperitatii locuitorilor, cu 86% peste media UE, in timp ce Irlanda, candva printre cele mai sarace tari europene, s-a situat pe locul al treilea, cu 46% peste acelasi nivel mediu.
Cele mai mari economii din UE - Germania, Marea Britanie, Franta, Italia si Spania - s-au situat peste media UE cu intre 3 si 18%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri