Scade apetitul investitorilor pentru piata financiara

Data publicarii: 18-12-2007 | Economie

Indicatorii macroeconomici din Romania au inceput sa arate semne de deteriorare in ultimele luni, se arata intr-un comunicat de presa al East Capital remis BankNews.ro. Deficitul de cont curent s-a accentuat si a avut o crestere anuala de 87% in primele opt luni din 2007 fata de perioada similara a anului 2006, intrucat importurile masive au continuat sa mareasca puternic deficitul comercial.

In consecinta, la inceputul lunii noiembrie, Standard & Poor's a redus "outlook-ul" ratingului de tara de la "stabil" la "negativ". In acelasi timp, guvernatorul BNR a crescut inflatia prognozata pentru 2007 la 5,7%, fata de plafonul de 5% stabilit initial. "Declinul indicatorilor macroeconomici fundamentali a condus la scaderea apetitului investitorilor fata de piata financiara romaneasca: volumul mediu tranzactionat in noiembrie a fost de 14,2 milioane Euro, fata de 22,8 milioane Euro in luna iulie", a subliniat  Marcus Svedberg, Economist Sef la East Capital, cea mai mare companie de investitii specializata pe pietele Est Europene.

In acelasi timp, analistii de la East Capital atrag atentia asupra inflatiei in intreaga regiune. "Perioada hiper- inflatiei este demult apusa in toata Europa de Est, insa cresterea preturilor din ultima perioada ridica noi semne de intrebare privind nivelul inflatiei in zona. Desi recentele presiuni inflationiste sunt problematice, e important sa facem diferenta intre socurile inflationiste pe termen scurt si, respectiv, trendul general al inflatiei pe termen lung. Previziunile privind inflatia in 2008 nu sunt omogene in ceea ce priveste Europa de Sud- Est si ne asteptam ca inflatia sa inceapa a creste din nou in unele tari, in timp ce va continua sa scada in altele", arata Marcus Svedberg.

Recenta crestere a inflatiei in Europa de Est este in principal un efect al cresterii preturilor la alimente si energie, ceea ce economistii definesc drept un soc temporar al preturilor. Cresterile preturilor la energie nu sunt ceva nou, intrucat pretul petrolului a crescut constant catre nivelul "magic" de 100 USD barilul, comparativ cu media anului 2006 de 65 USD barilul. Cresterea rapida a preturilor alimentelor este insa mult mai recenta si are un impact mai direct asupra inflatiei si indicelui preturilor de consum.
 
"Cresterile temporare de preturi pe care le vedem astazi sunt problematice pe termen scurt, dar nu sunt neaparat mari obstacole pe termen lung, atat timp cat actualele preturi mari ale energiei si materiilor prime alimentare vor scadea. Nici faptul ca unele guverne cheltuiesc mai mult in anii electorali nu este un motiv de ingrijorare, cu conditia ca acest lucru sa nu le scape efectiv din maini. Este important sa ne amintim ca toate tarile din Europa de Est au facut progrese remarcabile in scaderea inflatiei in acelasi timp in care au inregistrat cresteri economice rapide, insa toate aceste state trebuie sa continue lupta pe termen lung  impotriva "fantomei" inflatiei pentru a se putea dezvolta mai departe", conchide Economistul Sef al East Capital.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: