NY Times: Fostii spioni rusi sunt momentan oameni de afaceri de succes

Data publicarii: 19-12-2007 | International

Fostii spioni rusi sunt momentan implicati activ in sectorul afacerilor din Rusia, reprezentand unul dintre cele mai raspadite medii de recrutare pentru acest segment, scrie cotidianul The New York Times.

La o intrunire de afaceri din Silicon Valley, Oleg S. Shvartsman s-a implicat cu usurinta printre titanii fondurilor private de investitii.

"Nu iesea in evidenta", a declarat Evgeny Zaytsev, organizatorul conferintei din 9 noiembrie. Cel putin nu pana cand Shvartsman a recunoscut intr-un interviu ca fondul de investitii, in valoare de 3,6 miliarde dolari, pe care il conduce deserveste investitori "apropiati cercurilor inalte ale FSB si SVR", agentiile de informatii interne si externe ale guvernului rus.

Rusii precum si cetatenii straini suspecteaza de mult ca Serviciul Federal de Securitate (FSB) succesor al KGB-ului s-a implicat activ in sectorul afacerilor din Rusia, conform NYT.

Insa afirmatia lui Shvartsman, cea mai indrazneata de pana acum, a generat dezbateri privind rolul fostilor spioni in cadrul companiilor.

Foarte bine educati si cu un numar mare de contacte, fostii agenti ai FSB, printre care se numara si presedintele Rusiei, Vladimir Putin, au prosperat. Putin si-a numit multi dintre fostii colegi in guvern si in fruntea sau in consiliul de administratie al companiilor de stat.

Pentru marile companii occidentale, raspandirea fostilor agenti ai FSB in cadrul mediului de afaceri rusesc ridica intrebari de etica, avand in vedere ca multe grupuri, printre care Boeing, Exxon Mobil si Renault, au tranzactii cu firme rusesti cu legaturi in cercurile fostilor agenti secreti sau ai fostilor membri ai politiei politice.

Boeing si Exxon a refuzat sa comenteze iar o purtatoare de cuvant a Renault a declarat ca firma pe care o reprezinta "nu este ingrijorata de aceasta problema".

"Privim compania AvtoVaz drept un partener interesant", a declarat purtatoarea de cuvant, Olga S. Sergeyeva, referindu-se la cel mai mare producator de automobile din Rusia, "drept urmare vom lucra cu personele care administeaza compania. Persoana cu care tinem legatura este Cemezov", a adaugat aceasta.

Sergei V. Cemezov, presedinte al companiei de stat Russian Technology, este un fost agent KGB care a lucrat in subordinea lui Putin in orasul Dresda, din estul Germaniei in anii 1980.

"Foarte ciudate" a fost felul in care un manager european al unui fond de investitii activ pe piata rusa a descris afacerile sale cu inaltii responsabili au unei companii conduse de fosti oficiali ai serviciilor de securitate.

Managerul nu a dorit sa isi dezvaluie identitatea, pentru ca doreste sa conlucreze in continuare cu aceste companii.

Aceste initiative nu sunt ilegale, si Rusia este o piata emergenta foarte atractiva. Rusia a atras investitii straine de peste 45 miliarde dolari doar in cursul acestui an.

Si dupa cum arata incursiunea lui Shvartsman in Silicon Valley, sub pretextul cautarii unor oportunitati de afaceri, rusii isi sporesc investitii straine, fiind dispusi sa cheltuiasca miliarde de dolari, obtinuti de Rusia de pe urma comertului cu petrol, care s-a scumpit considerabil in 2007.

Insa, conform unei vechi axiome rusesti, nimeni nu paraseste serviciile secrete. Insusi Putin a declarat in campania prezidentiala din 2000, folosindu-se de precursorii KBG, din timpul revolutiei bolsevice, ca "nu exista fosti membri ai CEKA".

Intr-un interviu publicat in cotidianul Kommersant, Shvartsman a descris alti investitori "nu ca inalti oficiali ai administratiei prezidentiale, ci ca membri ai familiei".

Informatia a trimis unde de soc in cercurile de afaceri, chiar daca purtatorul de cuvant al kremlinului, Dmitri S. Peskov, a respins afirmatiile lui Shvartsman, numindu-le "total neadevarate".

Cu toate acestea, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) impreuna cu o importanta banca israeliana, Tamir Fishman, s-a retras dintr-o afacere cu Shvartsman privind crearea unei companii mixte, Tamir Fishman Russia Venture Capital Fund.

Doar saptamana trecuta, Renault a semnat un memorandum de intelegere privind achizitia a 25% din AvtoVaz, urmand sa o administreze in parteneriat cu grupul Russian Technology al lui Cemezov.

Insa oficiali ai serviciilor de informatii au devenit oameni de afaceri si in alte state, primul presedinte Bush a fost director al CIA in anii 1970 si, mai recent, consilier al Carlyle Group, un fond privat de investitii, pana in 2004.

Anumiti oameni de afaceri occidentali sunt de parere ca KGB-ul, care oferea cursuri de limbi straine precum si retele de oportunitati pentru cei tineri si ambitiosi, a reprezentat o scoala buna pentru afacerile internationale.

Alexander Y. Lebedev, un magnat al industriei aeronautice ruse, cu o avere estimata la 3,5 miliarde dolari, a fost un agent KGB la Londra in anii 1980. Intr-un interviu, Lebedev a declarat ca diferentele in ceea ce priveste dezvoltarea economica intre Occident si Uniunea Sovietica i-a transformat in reformatori in unii dintre spionii din generatia sa.

Astfel, caracterizarea KGB-ului drept o forta represiva este gresita, a declarat acesta, si nu trebuie sa fie o supriza ca fostii agenti au devenit sustinatori ai capitalismului.

Luna trecuta, editia rusa a revistei Smart Money a publicat un articol de prima pagina intitulat "KGB-ul este mai bun ca un MBA". In Rusia, aceasta afimatie are logica, confom NY Times.

Boeing cumpara titan pentru noul sau avion 787 Dreamliner de la o companie condusa de catre Cemezov. Exxon Mobil este partener de dezvoltare al campurilor petroliere din insula Sahalin cu Rosneft, principalul grup petrolier rus, al carui presedinte, Igor Secin, este un fost agent al serviciilor de informatii.

Secin este si adjunctul administratiei prezidentiale a lui Vladimir Putin.

Un fiu al directorului FSB, Nikolai Patrusev, a lucrat la banca de comert exterior a Rusiei, VTB Group, iar altul a fost angajat al Rosneft.

Serghei Ivanov, un prim vice-prim ministrul si fost agent KGB care a fost activ la Londra, este presedinte al monopolului rusesc al productiei de aeronave, afirma NY Times.

Fiul saul a fost presedinte al Gazprombank, divizia bancara a monopolului rusesc al gazelor naturale.

Conform lui Yevgenia Albats, autoare a unei carti despre KGB numita "Stat in Stat", a declarat ca "FSB-ul nu mai este o organizatiei politieneasca, cu o afacere".

In schimbul loialitatii, Putin a permis principalilor oficiali ai FSB sa profite de oportunitatile de afaceri in economia Rusiei, prin achizitia unor participatii in companii petroliere, de telecomunicatii, retail si finante.

"Problema este ca astfel de afaceristi beneficiaza de puterea ce o confera violenta", a declarat Albats. "Au trupe si echipament de spionaj".

Saptamana trecuta, presedintele Putin l-a numit pe Dmitri A. Medvedev, un alt prim-vice prim ministru, drept succesor, lucru care, conform analistilor, aproape ca garanteaza preluarea prerogativelor prezidentiale de catre Medvedev cu ocazia alegerilor din martie 2008.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: