CE: Clauza de salvagradare pe agricultura nu va fi activata

Data publicarii: 19-12-2007 | Economie

Comisia Europeana a hotarat sa nu aplice mecanismul de salvgardare in cazul Romaniei, ca urmare a progresului rapid inregistrat de autoritatile romane in procesul de punere in aplicare a controalelor necesare in gestionarea fondurilor UE, a informat, marti, Comisia Europeana.

Potrivit comunicatului, in luna noiembrie, Comisia a solicitat Romaniei sa procedeze la perfectionarea modulului destinat sa asigure efectuarea corecta a platilor, pentru evitarea unei reduceri provizorii de 25% a subventiilor agricole din partea Uniunii Europene. Un nou raport intocmit de expertul independent Deloitte concluzioneaza ca acest modul informatic nu mai prezinta deficiente majore care sa necesite remediere. In consecinta, declansarea mecanismului de salvgardare nu se mai justifica.

"Decizia de a renunta la mecanismul de salvgardare nu presupune faptul ca totul functioneaza perfect. Ca si in cadrul oricarui sistem nou, anumite probleme pot aparea numai atunci cand incepe efectuarea platilor. Mai mult decat atat, Romania inca trebuie sa-si imbunatateasca rata controlului si trebuie sa remedieze o serie de deficiente informatice care inca persista", se precizeaza in comunicatul Comisiei.

Comisia va continua sa monitorizeze situatia si va efectua o serie de controale in Romania la inceputul anului 2008. Aceasta dispune de posibilitatea de a recurge in orice moment la mecanismul de salvgardare, in cazul in care se constata prezenta unor deficiente grave. Mai mult decat atat, asemenea celorlalte state membre, Romania va face obiectul procedurilor de audit normale care sunt realizate in toate statele membre si care permit recuperarea sumelor cheltuite in mod necuvenit.

"Felicit Romania pentru progresul rapid inregistrat in procesul de imbunatatire a sistemelor sale de control, care a determinat evitarea declansarii mecanismului de salvgardare. Acest mecanism a contribuit in mod evident la stimularea Romaniei in vederea imbunatatirii situatiei. Imi exprim speranta ca problemele restante pot fi eliminate rapid, ceea ce va permite agricultorilor sa beneficieze de platile cuvenite. Vom mentine o atitudine extrem de vigilenta in procesul de auditare a subventiilor agricole atat in Romania, cat si in Bulgaria. Ca si in cazul celorlalte state membre, nu vom ezita sa recuperam orice suma cheltuita in mod necuvenit", a declarat comisarul european pentru agricultura Mariann Fischer Boel.

Comisia Europeana a informat, recent, ca va decide in 20 decembrie activarea clauzei de salvgardare pe agricultura, daca Romania nu-si va rezolva, pana in 16 decembrie, problemele in vederea acreditarii depline a APIA. APIA a obtinut, sambata, acreditarea definitiva, pe baza raportului de audit realizat de Deloitte. Ministrul agriculturii Dacian Ciolos a declarat, sambata, ca potrivit raportului toate deficientele majore au fost depasite. Pentru plati directe la hectar, Romania primeste 440 de milioane de euro, iar APIA este institutia responsabila cu gestionarea acestor fonduri europene.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: