Cardurile cu descoperit de cont, printre cele mai scumpe produse bancare

Data publicarii: 19-12-2007 | Finante-Banci

Card de credit sau descoperire de cont la cardul de debit? Fiecare varianta are propriile avantaje si dezavantaje, care trebuie studiate cu atentie atunci cand se ia o decizie in acest sens, noteaza Gandul. Ambele produse iti ofera accesul la o linie de credit, dar plafonul maxim de creditare difera.

In timp ce la cardurile de debit cu overdraft limita maxima pleaca de la 75% din venitul lunar net si poate ajunge la cel mult 6 venituri lunare nete, dar nu mai mult de 5.000 de euro (situatiile cand pragul urca pana la 10.000 de euro se pot numara pe degetele de la o mana), plafonul superior aferent cardurilor de credit poate trece cu mult peste aceasta suma acesta stabilindu-se in functie de scoringul realizat de solicitant. Astfel, pentru un card de credit Mastercard Gold emis de BCR plafonul maxim de creditare ajunge pana la 100.000 de euro.

Cheltuieli mai mari 

Comisioanele si taxele pe care trebuie sa le platesti pentru detinerea, dar mai ales utilizarea celor doua tipuri de carduri difera semnificativ, chiar daca sunt emise de aceasi banca. Spre exemplu, la CEC pentru un card de debit care permite o descoperire de cont nu se platesc comisioane pentru deschiderea contului caruia i se ataseaza cardul, pentru emiterea acestuia sau pentru retragerile de mumerar de la bancomatele proprii si asta pentru ca o parte din banii din cont sunt ai tai.

Deoarece cardul de credit iti faciliteaza accesul doar la banii bancii, pentru orice operatie efectuata platesti. Pentru emiterea cardului de credit, CEC percepe 10 lei, retragerea de numerar de la ATM-ul sau ghiseul propriu se taxeaza cu 1%, iar taxa de inlocuire card in regim de urgenta in Romania este de doua ori mai mare decat in cazul cardului de debit.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: