Cardurile cu descoperit de cont, printre cele mai scumpe produse bancare
Data publicarii: 19-12-2007 | Finante-BanciCard de credit sau descoperire de cont la cardul de debit? Fiecare varianta are propriile avantaje si dezavantaje, care trebuie studiate cu atentie atunci cand se ia o decizie in acest sens, noteaza Gandul. Ambele produse iti ofera accesul la o linie de credit, dar plafonul maxim de creditare difera.
In timp ce la cardurile de debit cu overdraft limita maxima pleaca de la 75% din venitul lunar net si poate ajunge la cel mult 6 venituri lunare nete, dar nu mai mult de 5.000 de euro (situatiile cand pragul urca pana la 10.000 de euro se pot numara pe degetele de la o mana), plafonul superior aferent cardurilor de credit poate trece cu mult peste aceasta suma acesta stabilindu-se in functie de scoringul realizat de solicitant. Astfel, pentru un card de credit Mastercard Gold emis de BCR plafonul maxim de creditare ajunge pana la 100.000 de euro.
Cheltuieli mai mari
Comisioanele si taxele pe care trebuie sa le platesti pentru detinerea, dar mai ales utilizarea celor doua tipuri de carduri difera semnificativ, chiar daca sunt emise de aceasi banca. Spre exemplu, la CEC pentru un card de debit care permite o descoperire de cont nu se platesc comisioane pentru deschiderea contului caruia i se ataseaza cardul, pentru emiterea acestuia sau pentru retragerile de mumerar de la bancomatele proprii si asta pentru ca o parte din banii din cont sunt ai tai.
Deoarece cardul de credit iti faciliteaza accesul doar la banii bancii, pentru orice operatie efectuata platesti. Pentru emiterea cardului de credit, CEC percepe 10 lei, retragerea de numerar de la ATM-ul sau ghiseul propriu se taxeaza cu 1%, iar taxa de inlocuire card in regim de urgenta in Romania este de doua ori mai mare decat in cazul cardului de debit.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri