Maria Nowak - Europeanul Anului 2008 pentru pionierat in domeniul micro-finantarilor

Data publicarii: 19-12-2007 | Media

Maria Nowak, o frantuzoaica de origine poloneza care a ajutat nenumarati oameni stramtorati sa-si realizeze visul de a incepe propria afacere, a fost astazi desemnata de Reader's Digest drept Europeanul Anului 2008, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro.

Nowak, in varsta de 72 de ani, a fost pioniera microfinantarilor atat pe continentul African, cat si in Bosnia. Ea a creat un sistem de furnizare de mici imprumuturi pentru micii intreprinzatori care nu puteau obtine credite prin sursele clasice de finantare, cum ar fi imprumuturile bancare.

Ulterior, Nowak a ajuns la concluzia ca si in Franta erau oameni care ar fi putut beneficia de astfel de micro-finantari. S-a dovedit adevarat.

Printre povestile de succes pe care ea le-a sprijinit se numara si cea a lui Aziz Senni, care s-a nascut intr-o suburbie saraca a Parisului, unde transportul public era deficient si taxiurile prea putine. El a identificat astfel o piata pentru taxiuri colective cu pret accesibil, o afacere obisnuita in Marocul natal al parintilor sai. In 2000 el a cumparat primul vehicul cu ajutorul unui imprumut de la ADIE (Asociatia pentru Dreptul la Initiativa Economica), organizatia de micro-finatare infiintata de Maria Nowak. Acum firma lui opereaza 130 de taxiuri, are 150 de angajati si a inregistrat venituri de 6 milioane de euro in 2006. El a francizat afacerea si in alte regiuni ale Frantei. "Maria Nowak mi-a oferit o sansa", spune Senni.

Nowak va primi distinctia oferita de Reader's Digest din mainile faimoasei activiste pentru cauze umanitare Simone Veil, supravietuitoare a Holocaustului si fost ministru in guvernul francez. Ceremonia de decernare a titlului de Europeanul Anului are loc la Paris pe data de 16 ianuarie 2008. Premiul de 5.000 de euro care insoteste distinctia va intra in contul asociatiei ADIE, care anul acesta implineste 20 de ani de activitate si are peste 100 de filiale in Franta, situate in principal in locurile unde se inregistreaza un nivel inalt de somaj si saracie.

Maria Nowak este cea de a 13-a persoana care este desemnata de editorii europeni ai revistei Reader's Digest drept Europeanul Anului. Laureatul din 2007 al acestui titlu a fost dr. Ruedi Luthy, un medic elvetian care trateaza victimele SIDA din Zimbabwe. Printre castigatorii anteriori ai acestui titlu se numara si Peter Eigen, fondatorul german al agentiei anti-coruptie Transparency International, precum si Linus Torvalds, creatorul finlandez al sistemului gratuit de operare computerizata Linux.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: