Avertismentul Protectiei Consumatorului de credite

Data publicarii: 20-12-2007 | Finante-Banci

Acum, in pragul sarbatorilor de iarna, cand foarte multi romani contracteaza un imprumut bancar din dorinta de a cumpara mai multe produse sau mai scumpe, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor atrage atentia acestora ca inainte de a lua un credit sa se informeze asupra tuturor caracteristicilor produsului si sa nu se lase pacaliti de dobanzile atractive prezentate de institutiile de credit.

Totodata, ANPC mentioneaza faptul ca omul din spatele ghiseului are obligatia de a furniza clientului informatiile necesare privind contractul pentru acordarea unui credit inainte de incheierea acestuia, indiferent de tipul de credit solicitat. "In conformitate cu prevederile din domeniul legislatiei protectiei consumatorilor si a principiilor generale care guverneaza acest domeniu, operatorii economici prestatori de servicii au obligatia sa acorde consumatorilor informatii complete, corecte si precise asupra caracteristicilor esentiale ale produselor si serviciilor de care acestia doresc sa beneficieze", se arata intr-un comunicat de presa al Autoritatii.

"Este un lucru bun ca ANPC participa la educarea consumatorului, atata timp cat se adopta o maniera echidistanta, dar si transparenta. Nu trebuie indusa ideea ca bancile vor sa isi insele clientul", ne-a spus Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Cunoasterea conditiilor de creditare te duce la un credit corespunzator propriilor nevoi

Desi un imprumut bancar reprezinta un real ajutor atunci cand ai nevoie de bani, pentru a lua un credit corespunzator propriilor nevoi e necesar sa se cunoasca in momentul contractarii unui credit care sunt conditiile de acordare a acestui produs. "Creditele acordate de catre banci presupun o serie de avantaje, dar si cateva conditii de acordare a acestora, pe care consumatorii trebuie sa le cunoasca la momentul achizitionarii produsului sau serviciului, pentru a putea face o alegere care sa corespunda nevoilor lor", sugereaza Autoritatea.

Printre cele mai importante caracteristici pe care un consumator trebuie sa le stie inainte de a-si asuma plata unui credit, ANPC mentioneaza dobanda si calculul ratelor lunare, procedurile si conditiile de rambursare, dar si comisioanele si penalitatile percepute.

De asemenea, nu trebuie ignorate nici conditiile de modificare a dobanzilor, conditiile generale de creditare pe care orice solicitant al unui imprumut trebuie sa le indeplineasca sau informatii despre asigurarile de viata si/sau imobiliare solicitate pentru acordarea creditelor.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: