Cand si cum sa-ti negociezi salariul
Data publicarii: 20-12-2007 | HR/CariereNegocierea salariului este un "moment fierbinte" pentru fiecare angajat, fie ca este vorba despre un nou job, fie ca acest lucru se intampla dupa ani si ani de munca in aceeasi companie, noteaza Gandul. Specialistii in resurse umane dau sfaturi peste sfaturi despre cum sa te imbraci cand te duci la o negociere salariala, ce sa faci si ce sa nu faci, cand sa vorbesti, dar mai ales cand sa taci. Cert este ca, negocierea salariala este o chestiune care te priveste personal si tocmai de aceea este bine de stiut cum si cand sa-ti negociezi termenii contractului de munca.
Printre primele lucruri la care trebuie sa te gandesti este moneda in care vrei sa-ti incasezi veniturile. Potrivit consultantilor, in conditiile unei monede stabile, negocierea salariului in lei este avantajoasa atat pentru angajat, cat si pentru angajator, valoarea salariului nefiind astfel influentata de fluctuatia ratei de schimb.
Acest lucru este relevat si de un studiu "PayWell Romania 2007" realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC) din care a reiesit ca aproape 90% din companiile participante negociaza salariile in moneda locala. Cu dezavantajele remunerarii in moneda unica europeana s-au intalnit foarte multi in vara acestui an, atunci cand cursul de schimb a ajuns la 3,1 lei pentru un euro.
Specialistii au si un sfat: in conditiile in care salariul se negociaza in lei nu trebuie uitat sa cerem introducerea unei clauze de indexare in contract. Spre deosebire de situatia in care veniturile se indexau in functie de evolutia monedei in care acestea se realizau, indexarea trebuie facuta in raport cu inflatia, care, la randul ei, nu presupune o crestere semnificativa.
Netul sau brutul ?
Ce negociez, netul sau brutul? Aceasta este urmatoarea intrebare pe care trebuie sa ti-o pui, mai ales ca fiecare dintre cele doua forme are plusurile si minusurile sale. "In principiu, negocierea salariului net protejeaza angajatul de posibilele modificari legislative, care insa pot fi in avantajul sau dezavantajul acestuia. De exemplu, in contextul ultimei modificari legislative din luna august privind eliminarea plafonului pentru contributia la fondul public de pensii, salariiile angajatilor care au negociat in valori nete nu au fost influentate de eliminarea plafonului. Situatia a fost diferita in cazul angajatilor care au negociat in valori brute, angajatorii nefiind obligati sa compenseze diferenta. Pe de alta parte insa, in momentul introducerii cotei unice de impozitare, a ramas la latitudinea angajatorului daca sa cresca sau nu salariul net", a precizat pentru Gandul Nicoleta Ciocarlan, consultant PricewaterhouseCoopers. Nu trebuie omis din vedere nici faptul ca negocierea salariilor in valori brute permite aplicarea unor deduceri personale, de exemplu pentru persoane in intretinere, valoarea impozitului datorat de individ fiind mai mica.
Acum se negociaza salariul anual
Desi pana acum negocierea viza in primul rand salariul lunar, angajatul nu trebuie sa excluda posibilitatea de a negocia salariul anual. "Multitudinea ofertelor de munca de pe piata si competitivitatea angajatorilor in a oferi pachete salariale tot mai rafinate si diversificate au determinat orientarea angajatului catre negocierea pachetului salarial total, care, pe langa salariul fix, cuprinde diverse bonusuri - fixe, independente de performanta si/sau variabile, dependente de performanta individuala, departamentala sau a companiei- si beneficii precum asigurari, abonamente la clinici medicale private sau la sali de sport, cresa sau chiar subventionarea unor cursuri", a completat Nicoleta Ciocarlan.
Cand vine vorba de bonusurile financiare sau materiale ce trebuie solicitate in momentul in care se negociaza, angajatul trebuie sa se gandeasca strict la nevoile personale, dar nu trebui sa scape din vedere politica de bonusare a companiei. De la caz la caz, ne putem intalni cu bonusuri fixe, independente de performanta anajatului (al treisprezecelea salariu, bonus de Paste sau Craciun, de fidelitate, de 8 Martie, etc), bonusuri variabile (de performanta, comisioane din vanzari) si cu beneficii in care sunt cuprinse tichetele de masa, racoritoare, dar si serviciile medicale, activitati sportive subventionate, fonduri private de pensii sau actiuni. Ponderea fiecarui element component depinde de politica de recompensare a companiei si de pozitia ocupata de anagajat in organizatie.
Salariul fix - 70% din totalul pachetului salarial
Potrivit studiului citat anterior, salariul fix reprezinta aproximativ 70% din pachetul salarial, bonusurile variabile - 17%, bonusurile fixe - 4%, iar beneficiile - 9%. Din analiza evolutiei salariale din ultimii ani, realizata pe baza informatiilor oferite de participantii la studiu, reiese o tendinta de crestere a ponderii partii variabile in cadrul pachetului salarial total.
Astfel, daca in 2004 partea variabila reprezenta aproximativ 13% din pachetul salarial, in 2007 ponderea acesteia este de 17%. Pe langa reflectarea rezultatelor financiare ale companiei, acest fenomen devine si mai important prin faptul ca plata variabila nu se mai ofera discretionar, ci se calculeaza in functie de criterii de performanta bine stabilite la nivel organizational, companiile dezvoltandu-si sisteme complexe de evaluare si recompensare a performantei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI