Romanii ar putea lua credite ipotecare de la orice banca europeana

Data publicarii: 20-12-2007 | Finante-Banci

Romanii si toti ceilalti cetateni ai Uniunii Europene ar putea avea de unde alege atunci cand vor opta pentru un credit ipotecar, noteaza Gandul. Aceasta deoarece Comisia Europeana (CE) a publicat recent un document "Carta alba", care propune noi masuri de integrare a pietelor creditelor ipotecare din UE, menite sa imbunatateasca eficienta si concurenta in acest sector, in beneficiul consumatorilor, debitorilor si a investitorilor.

Astfel, Comisia vrea sa faciliteze acordarea de imprumuturi ipotecare pe teritoriul UE si sa sustina cresterea diversitatii produselor, prin eliminarea barierelor si reducerea costurilor generate de activitatile desfasurate pe plan international.  De asemenea, CE are in vedere cresterea increderii consumatorilor, asigurand dreptul acestora de a lua decizii si de a beneficia de un nivel ridicat de protectie.

La polul opus, criza din SUA determina autoritatile sa ia masuri drastice. Astfel, conducerea Rezervei Federale (Fed) a propus noi masuri de protectie pentru contractantii de imprumuturi ipotecare supusi la plata unor dobanzi ridicate, pentru a evita o noua perioada de standarde de creditare relaxate, care a expus multi americani riscului de a-si pierde locuintele.

Astfel, institutiile de credit din SUA trebuie sa stabileasca daca debitorii isi pot permite sa contracteze o datorie, inainte de acordarea propriu-zisa a imprumutului, potrivit planului Fed, informeaza Reuters.  De asemenea, conform reglementarilor propuse, debitorii vor fi informati lunar in legatura cu cheltuielile anuale, precum impozitele pentru locuinte si asigurare.  Propunerile prevad si interzicerea utilizarii libere a unor termeni precum "imprumut cu rata fixa" in secventele publicitare pentru credite ipotecare.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: