Comisia Europeana a aprobat preluarea Electrica Muntenia Sud de catre Enel

Data publicarii: 21-12-2007 | Economie

Comisia Europeana (CE) a aprobat propunerea de achizitie de catre Enel a filialei romane de distributie si furnizare a energiei electrice, Electrica Muntenia Sud, a anuntat, vineri, CE printr-un comunicat de presa.

Dupa ce a analizat operatiunea, Comisia a ajuns la concluzia ca tranzactia nu ar restrange, in mod semnificativ, concurenta efectiva in Spatiul Economic European (SEE) sau intr-o parte importanta din SEE.

Analiza Comisiei s-a concentrat asupra pietei de furnizare a energiei electrice cu amanuntul, singura piata pe care se suprapun obiectele de activitate ale societatilor. Investigatia CE a aratat ca, in ceea ce priveste concentrarea propusa, aceasta nu implica probleme de concurenta deoarece pe piata furnizarii de energie electrica cu amanuntul - catre orice tip de client (mare sau mic, consumator industrial sau consumator casnic) - sunt prezenti si alti concurenti puternici, se mai precizeaza in comunicat.

Enel Sp.A. este fostul furnizor si distribuitor de energie electrica traditional din Italia. Desi Enel desfasoara unele activitati in sectorul gazului, principalul obiect de activitate al societatii este producerea, distributia si furnizarea de energie electrica. Enel isi desfasoara activitatea, in principal, in Italia, avand unele activitati in Spania, Bulgaria, Romania, Slovacia, Rusia, Franta, precum si America de Nord si de Sud.

Societatea Comerciala Filiala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Electrica Muntenia Sud S.A. (EMS) are ca obiect de activitate distributia si furnizarea de energie electrica cu amanuntul in sudul Romaniei.

Contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud cu Enel a fost semnat pe 8 iunie 2007, dupa ce grupul italian a fost desemnat, in vara anului trecut, castigator al procesului de privatizare a celei mai mari filiale a companiei Electrica.

Enel a oferit 820,099 milioane de euro pentru preluarea a 67,5% din actiunile Electrica Muntenia Sud.

Grupul italian Enel detine in Romania si controlul asupra distributiilor de electricitate Electrica Dobrogea si Electrica Banat.

Oferta pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni al Electrica Muntenia Sud a fost publicata in iulie 2005, iar in septembrie au fost depuse scrisorile de interes. Zece companii si-au manifestat interesul pentru a achizitiona pachetul majoritar de actiuni al Electrica Muntenia Sud, dar in decembrie 2005, a fost modificata strategia de privatizare.

In ianuarie 2006, au depus oferte angajante opt companii, iar in martie 2006, au fost desemnati cinci ofertanti calificati: Enel SpA - Italia, Iberdrola SA - Spania, RWE Energy AG - Germania, CEZ as - Cehia, Gaz de France (GdF) - Franta. In mai 2006, toti cei cinci investitori au depus oferte angajate imbunatatite. In finala, s-au calificat primii doi ofertanti: Enel SpA - Italia si lberdrola SA - Spania, iar Enel SpA Italia a obtinut punctajul cel mai mare.

Directorul general al Electrica, Corneliu Stan, a declarat pe 18 septembrie 2007 ca grupul italian Enel, desemnat castigator in procesul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, va intra in posesia pachetului de actiuni de 67,5% cumparat la companie, la inceputul anului 2008, cel mai probabil in ianuarie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: