IT-istii nu mai platesc asigurarile de sanatate

Data publicarii: 21-12-2007 | Economie

Specialistii in tehnologia informatiei (IT) nu vor mai plati contributia la asigurarile de sanatate, pentru ei urmand sa plateasca doar angajatorul. Prevederea este cuprinsa intr-un ordin recent al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

In acelasi act se prevede ca romanii care nu au platit contributia la asigurarile de stat in ultimii cinci ani nu mai sunt obligati, de la sfarsitul acestui an, sa dea bani pe toata aceasta perioada pentru a putea beneficia de servicii medicale gratuite. In plus, adeverintele din care rezulta calitatea de asigurat se vor ridica de la casa de asigurari si nu de la angajator, cum se intampla pana acum.

Acces mai facil la asigurari publice

Potrivit unui ordin al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, romanii care nu si-au platit in ultimii cinci ani asigurarile de sanatate isi pot redobandi calitatea de asigurati daca achita contributia doar pe ultimele sase luni.

"Pana acum era prevazut sa plateasca aceasta contributie pentru cinci ani. Contributia se va calcula la salariul minim brut in vigoare la data platii. Tot ce trebuie sa faca este sa aduca la casa de asigurari de care tin un certificat fiscal care atesta ca nu au in toata aceasta perioada venituri impozabile, plus copii dupa documentele de identitate", a precizat ieri Cristian Toma, presedintele Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB). Acesta a mai mentionat ca acelasi ordin avantajeaza anumite categorii profesionale.

"Persoanele din tehnologia informatiei (IT) sunt scutite de la plata contributiei, dar beneficiaza de asigurare medicala. Specialistii IT pot dovedi la spital ca beneficiaza de servicii gratuite doar prin adeverinta de la angajator. Aceste prevederi fac parte dintr-o serie de facilitati fiscale pentru dezvoltarea industriei IT", a mai spus Cristian Toma, in cadrul conferintei de prezentare a rezultatelor CASMB pe anul 2007.

Numai in situatia in care un specialist IT are mai multe locuri de munca trebuie sa achite contributia la asigurarile de sanatate. Scutirea de la plata contributiei la asigurari este valabila si pentru persoanele cu handicap.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: