Topul desteptilor de la Hollywood

Data publicarii: 02-01-2008 | International

Un top al celor mai destepti oameni din Cetatea Filmului arata ca cele mai apreciate sunt persoanele care in acest an au fost promotoare ale unor idei de succes, inovatoare, uneori chiar periculoase, ce au radicalizat productia de filme. Un studiu recent, intocmit de publicatia "Entertainment Weekly", arata ca in Top 50 al celor mai destepte persoane de la Hollywood se afla atat actori, cat si regizori, producatori sau directori de case de productie.

Anul acesta, fiecare a reusit sa se evidentieze prin proiecte inovatoare, iar impreuna au contribuit la evolutia productiei de filme.

1. JUDD APATOW

Pe pozitia intai a topului se afla castigatorul unui Premiu Emmy, scenaristul, directorul si producatorul, de 40 de ani, Judd Apatow. El a reusit in acest an sa revolutioneze filmul de comedie de la Hollywood, prin superproductii ca "The 40 Year-Old Virgin", "Knocked Up" sau "Superbad", iar incasarile cumulate ale acestor filme il incoroneaza drept rege al comediei.

2. STEVEN SPIELBERG

Chiar daca are cosmaruri dese ca este falit, Steven Spielberg poate sta linistit cu averea sa estimata la peste 2,2 miliarde de dolari. Este considerat unul dintre cei mai influenti oameni in industria filmului si la mai bine de 30 de ani de la filmul "Jaws" care l-a consacrat, Spielberg inca mai descopera succesul in proiecte ignorate de multi regizori. Este si cazul filmului "Transformers", un blockbuster in care au fost distribuiti John Voight, Shia LaBeouf si Bernie Mac.

3. JAMES CAMERON

Fie ca a fost un ideal premeditat sau nu, Cameron a reinventat tehnologia cinematografica, prin proiectul futurist "Avatar". Avand la baza tehnologia 3-D, James Cameron s-a folosit la realizarea proiectului de camere stereoscopice, ce i-au permis sa manipuleze in maniera digitala actorii. Filmul va fi lansat abia in 2009, cand vor fi si suficiente cinematografe 3-D dotate cu aparatura necesara rularii filmului.

4. ARI EMANUEL

Partener la agentia Endeavor, Ari Emanuel a intrat in topul celor mai destepti oameni de la Hollywood intrucat a reusit ca in mai putin de zece ani sa ridice compania de la zero si sa o plaseze printre cele mai ravnite agentii de talente de la Hollywood. Nemultumit doar cu statutul de agent, Emanuel (46 de ani) a modificat activitatea companiei, oferind sprijin producatorilor de film sa devina autonomi de sistemul traditional.

5. WILL SMITH

Actorul si producatorul Will Smith a revitalizat, prin prestatiile sale, conceptul de film hollywoodian. Ultima demonstratie de profesionalism se regaseste in rolul din drama nominalizata la Oscar, "The Pursuit of Happyness". In opinia lui, secretul reusitelor profesionale se afla in neresemnare. "Nu imi place niciodata sa pierd si aceasta cred ca a fost de la inceput si cheia succesului meu", a declarat Smith.

6. MERYL STREEP

La 50 de ani, actrita Meryl Streep rescrie regulile la Hollywood. Rolul din filmul "The Devil Wears Prada" s-a dovedit a fi unul dintre cele mai inspirate din cariera sa. Astfel, la 57 de ani, este mai apreciata ca niciodata. Aceasta evolutie in cariera sa o plaseaza in topul celor mai destepti oameni de la Hollywood, servind totodata ca model pentru alte actrite.

7. TAYLER PERRY

Polivalentul Perry, 38 de ani, indeplineste cu succes atat meseria de actor, cat si pe cea de regizor, scenarist si producator. Numele sau este un adevarat brand si aproape toate filmele realizate de el au ajuns pe locul 1 ("Diary of a Mad Black Woman", "Why Did I Get Married?"). Scopul lui Perry este sa creeze un adevarat imperiu in industria filmului care sa-i poarte numele si sa lanseze propria televiziune.

8. PETER RICE

Aptitudinile manageriale si flerul in afaceri au transformat compania lui Peter Rice, Fox Searhlight, intr-una dintre cele mai importante case de productii de la Hollywood. Rice (41 de ani) a adus profituri considerabile companiei alegand proiecte neconventionale si transformandu-le in adevarate surse de bani. Este si exemplul productiilor "28 Days Later" sau  "Napoleon Dynamite". Strategiile sale folosite in promovarea filmelor sunt invidiate si copiate de multe alte companii din industria filmului.

9. DAVID HEYMAN

Producatorul de 46 de ani este cel care detine drepturile de autor asupra celei mai mari francize din istoria filmului. Seria "Harry Potter" a avut, inca de la lansarea sa, in 1997, un adevarat succes.

Mare parte din lumea lui Harry Potter pe care o stim cu totii se datoreaza imaginatiei lui Hayman, care a stiut cum sa interpreteze fiecare detaliu din cartea lui J.K. Rowling. Mai mult decat atat, el a reusit ca pe parcursul celor cinci ecranizari ale cartilor "Harry Potter" sa mentina aceeasi distributie si sa dezvolte o stransa legatura cu creatoarea personajului Harry Potter.

10. JOHN KNOLL

Prezenta lui Knoll in acest top este atribuita faptului ca, de-a lungul carierei, a creat cele mai bune efecte vizuale de la Hollywood. Responsabil pentru efectele vizuale din "Star Wars", "The Abyss" sau "Pirates of the Caribbean", John Knoll (45 de ani) este considerat cel mai bun specialist pe nisa sa. Impreuna cu fratele sau, a creat si software-ul pentru programul Adobe Photoshop.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: