Petrolul, la pretul de 100 de dolari pe baril

Data publicarii: 04-01-2008 | International

Pe fondul tulburarilor geopolitice, titeiul a atins un prag psihologic pe care economistii il anticipau deja de cateva luni. Pretul petrolului a ramas ieri aproape de 100 de dolari pe baril, un prag atins pe 2 ianuarie, cand un trader a cumparat 1.000 de barili la cotatia-record. Scumpirea, anticipata de cateva luni, s-a produs in sfarsit pe fondul tensiunilor geopolitice, a temerilor legate de stocurile in scadere si de devalorizarea dolarului american.

Ieri, titeiul US light se tran­zactiona la 99,76 dolari pe baril, in timp ce titeiul London Brent atingea propriul sau record, de 98,26 dolari pe baril. Recordul anterior a fost atins pe 29 noiembrie 2007, cand petrolul s-a tranzactionat la 99,29 dolari pe baril. Unii analisti au pus chiar sub semnul intrebarii validitatea recordului de miercuri, dat fiind faptul ca a avut loc doar o singura tranzactie la pretul de 100 de dolari pe baril.

Specialistii spun insa ca de data aceasta, petrolul s-a scumpit pe fondul temerilor ca violentele din Nigeria ar putea avea ca efect reduceri si mai mari ale productiei celui mai important exportator african de petrol. Pe 1 ianuarie, militantii nigerieni au ucis 12 persoane in orasul petrolier Port Harcourt, iar productia zilnica de petrol a fost redusa cu aproape un sfert.

"Violentele din Nigeria au impins pretul petrolului in sus, alaturi de faptul ca majoritatea marilor jucatori au revenit in piata dupa sarbatori", explica analistul David Aleman, de la Grand Central Trading Co, citat de Bloomberg. La tensiunile din Nigeria se adauga insa si violentele din Pakistan si Algeria, dar si amenintarea unei ierni grele.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: