Costurile de productie vor creste accelerat in 2008

Data publicarii: 04-01-2008 | Economie

Analistii UE avertizeaza ca, in Romania si in estul Europei, preturile materiilor prime s-ar putea majora cu peste 18%, scumpirile transferandu-se de la producatori la clienti. Salariile, energia, materiile prime, utilitatile - intr-un cuvant, costurile de productie - presupun cheltuieli din ce in ce mai mari pentru firme, avand in vedere evolutiile din ultimele luni ale anului 2007.

Odata cu cotatiile ascendente ale petrolului si preturile din ce in ce mai mari ale materialelor de baza, se vor scumpi si produsele finite, arata sondajele efectuate de principalele organizatii europene de afaceri, referitoare la perspectivele anului 2008.

Rezultatele sondajelor - consemnate intr-o analiza a Bancii Centrale Europene (BCE) - arata ca, pe de-o parte, cresterea acestor costuri va fi mai accentuata in estul Europei, si pe de alta parte, producatorii din aceasta regiune vor transmite mai rapid catre clienti majorarile de preturi.

Costurile vor fi cu peste 18% mai mari in Est, in timp ce in zona euro nu vor depasi pragul de 10%, potrivit estimarilor. Dar o crestere a costurilor pe o piata in care producatorii isi protejeaza clientii are efecte cu totul diferite fata de acelasi fenomen petrecut la nivelul unei tari in care orice majorare este aruncata direct in sarcina consumatorului.

Graficele BCE arata chiar o scadere a tarifelor - de exemplu, la servicii - in conditiile in care costurile prestatorilor au crescut continuu - fapt intalnit, desigur, in tarile dezvoltate din zona euro. In Est, dar mai ales in Romania, daca s-a scumpit fie si numai una dintre componentele de cost, urmeaza imediat scumpirea iminenta a respectivului produs sau ­serviciu.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: