Guvernul iranian va liberaliza ratele dobanzilor bancare

Data publicarii: 07-01-2008 | International

Guvernul iranian va legaliza liberalizarea dobanzilor bancare, decizie care se opune celei luate de presedintele Mahmoud Ahmadinejad, care fixase arbitrar nivelul dobanzilor bancare in mai 2007, arata duminica presa iraniana, citata de AFP.

"Piata va determina nivelul dobanzilor bancare", a declarat ministrul iranian al economiei si finantelor, Davoud Danesh-Jafari, citat de cotidianul economic Donay-e Eghtessad, preluat de AFP.

Ahmadinejad decisese in mai 2007 coborarea nivelului anual al dobanzilor de la bancile publice si private pana la 12% si 13%, de la nivelurile anterioare de 14% si 17%.

De mai multe saptamani incoace insa, bancile private au revenit in practica la un nivel al dobanzii care depaseste 17%, iar bancile de stat la un nivel de peste 16%, in special din cauza accelerarii inflatiei, care a atins la sfarsitul lui noiembrie un nivel anual de 19,1%.

"Ratele dobanzii si inflatia sunt doua aripi ale unei aceleiasi pasari", a spus presedintele bancii centrale a Iranului, Tahsmasb Mazaheri, explicand ca majorarea preturilor are un efect direct asupra ratelor dobanzilor.

Seful bancii centrale iraniene a mai spus ca decizia referitoare la ratele dobanzilor aplicabile pentru anul viitor iranian, care incepe la 21 martie, va fi anuntata pe 5 martie.

Potrivit publicatiei de centru Kargozaran, ratele dobanzilor la bancile private ar putea depasi un nivel de 21% din cauza costurilor serviciilor bancare.

Numerosi economisti independenti, dar si oameni politici conservatori si reformatori au avertizat de mai multe ori guvernul iranian cu privire la politica sa, considerata inflationista.

Inflamarea inflatiei a rezultat mai ales din injectia masiva de lichiditate in circuitul economic, ca urmare a cresterii veniturilor petroliere, corelate cu scumpirea hidrocarburilor. La inceputul lui decembrie 2007, presedintele Ahmadinejad anuntase un "plan vast de controlare a inflatiei".

Ales in 2005, pe baza unei platforme de dreptate sociala si redistribuire a castigurilor din petrol, Ahmadinejad a angajat Iranul intr-o politica de crestere a cheltuielilor publice.

De altfel, parlamentul a adoptat un text care anuleaza decizia presedintelui Ahmadinejad de a dizolva mai multe institutii, mai ales Consiliul monetar, al carui rol este de a lua deciziile de ordin economic si financiar.

Consiliul monetar, care functioneaza sub controlul bancii centrale, are rolul de a lua cele mai importante decizii monetare, mai ales cea referitoare la ratele dobanzilor.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: