Reguli noi pentru anul fiscal 2008

Data publicarii: 07-01-2008 | Finante-Banci

Noul an a adus schimbari in ceea ce priveste taxele si impozitele. Principalele modificari ale Codului Fiscal se refera la taxa pe valoare adaugata (TVA), impozitul pe venit si accize.

In domeniul taxei pe valoare adaugata, a fost introdusa procedura de taxare inversa pentru tranzactiile cu imobile efectuate intre persoane juridice platitoare de TVA. Serviciile de marketing si cele administrative aferente serviciilor de asigurare-reasigurare, precum si furnizarea de informatii si intocmirea rapoartelor pentru asigurati nu vor mai fi scutite de plata TVA. Organizarea si managementul sistemului informatic al societatilor de asigurari vor fi scoase, de asemenea, de sub regimul scutirii de la plata TVA.

In ceea ce priveste impozitul pe venit, modificarea Codului Fiscal vizeaza majorarea plafonului privind venitul neimpozabil din pensii de la 900 de lei la 1.000 de lei. O alta modificare vizeaza amanarea pana in 2009 a includerii in sfera veniturilor impozabile a sumelor provenite din vanzarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare si unitati de procesare industriala.

Impozitul va fi calculat prin retinere la sursa, prin aplicarea cotei de 2 la suta asupra valorii produselor livrate.

Tot din 2008, microintreprinderile vor fi impozitate cu 2,5 la suta (o crestere de 0,5 la suta), asupra cifrei de afaceri.

In ceea ce priveste nivelul accizelor, conform calendarului convenit cu Uniunea Europeana, accizele pentru tigarete si motorina vor creste, din 2008, in schimb vor scadea cele pentru cafea si bijuterii din aur. 
 
Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: