Consiliere: Planifica-ti succesul in cariera!

Data publicarii: 07-01-2008 | HR/Cariere

A nu avea un plan de cariera pare sa fie un sport national. Majoritatea dintre noi nu stim unde vrem sa ajungem in cariera. Daca stim, nu avem un plan pentru a ajunge acolo, iar daca avem, nu ne tinem de el. Obisnuim sa ne plangem constant de faptul ca nu progresam profesional, fara sa vedem ca intr-o mare parte este vina noastra, pentru ca alegem joburile impulsiv, in functie de ceea ce apare pe moment. Astfel, apar situatii in care:

  • Te angajezi si abia dupa aceea te gandesti ca nici macar nu-ti place domeniul respectiv;
  • Te angajezi fara sa te interesezi de oportunitatile de invatare in jobul respectiv, apoi descoperi ca sunt practic zero;
  • Te angajezi intr-o companie cu structuri rigide, in care exista posibilitati minime de promovare.

O cariera de succes se construieste in ani buni de activitate, printr-o crestere constanta. Dar pentru a face acest lucru, ai nevoie de un plan de cariera. Este ca o harta care iti arata drumul pe care il ai de parcurs pentru a ajunge la destinatie.


Planifica-ti cariera!

In lipsa planului, vei merge deseori in toate directiile sau in cercuri, vei alege drumuri infundate, fara sa progresezi cu adevarat.

Realizarea planului de cariera incepe prin alegerea unei destinatii. Ai nevoie sa-ti faci o imagine clara, care sa te motiveze, despre locul in care vrei sa fii in cariera peste cinci, poate chiar zece ani. Cum arata jobul, cum arata compania?

Apoi, poti incepe sa cauti drumul pana acolo. Cea mai eficienta cale pe care noi am descoperit-o de a face asta este stand de vorba cu profesionisti care au ajuns acolo unde vrei si tu sa fii si sa afli drumul pe care l-au parcurs ei.

Pe baza informatiei, poti sa-ti faci un plan personal de cariera, care sa descrie pas cu pas, tipurile de joburi pe care ai nevoie sa le atingi.
Este important sa nu fie un plan rigid si sa ramai deschis la oportunitatile care apar, insa doar daca se leaga cu obiectivele tale pe termen lung in cariera.

Si tine minte ca planul de cariera este doar jumatate din reteta unei cariere de succes. Actiunea si perseverenta sunt restul!

Succes!

Eduard Ezeanu, consilier in cariera al Career Experts.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: