Mobila din Romania se va scumpi cu circa 30% pana in 2011
Data publicarii: 09-01-2008 | AfaceriPretul produselor de mobilier din Romania se va scumpi in medie cu 30% pana in 2011, ca urmare a cresterii substantiale pe care o vor inregistra in urmatorii ani costurile cu forta de munca si materiile prime, au declarat reprezentantii Mobexpert.
"Costurile cu materii prime si costurile cu forta de munca au crescut constant in ultimii ani. Estimarile noastre arata ca, pana in 2011, costurile cu forta de munca aproape se vor dubla, iar costul materiei prime va cunoaste o crestere anuala de aproximativ 10%. Aceste cresteri se vor reflecta obligatoriu in pretul mobilei de pe piata romaneasca. Consideram ca, pana in 2011, vom asista la o scumpire, in medie, cu 30% a mobilei in Romania, poate chiar mai mare pentru produsele care implica mai multa manopera cum ar fi mobilierul din lemn masiv" au adaugat reprezentantii Mobexpert.
Acestia au mai spus ca piata romaneasca de mobilier inregistreaza un ritm anual de crestere de 10%-15%. Valoarea pietei interne de mobila din Romania va atinge in 2007 valoarea de 1,150 miliarde euro, iar preturile produselor finite de mobilier vor creste, potrivit estimailor Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).
"Este o realitate faptul ca piata produselor realizate in industria mobilei este liberalizata de mai multi ani, iar din ianuarie 2007 Romania este membra a Uniunii Europene. Ca urmare, piata nemaifiind controlata, putem anticipa ca se va scumpi mobila. Totusi oferta si consumul produselor de mobila este in crestere de la un an la altul", a declarat presedintele executiv al APMR, Aurel Rizea.
Acesta a adaugat ca scumpirea mobilei se va datora modificarii elementelor care detin ponderi importante in structura costurilor. "Salariile personalului din industria mobilei au fost deja majorate cu 20%, iar preturile materiilor prime si tarifele utilitatilor (energie electrica, gaze naturale, combustibili, apa, etc.) au crescut simtitor sau sunt in curs de majorare. In aceste conditii apreciem ca si preturile produselor finite de mobilier vor inregistra o anumita crestere", a mai spus presedintele APMR
Potrivit lui Rizea, in prezent, operatorii economici depun eforturi considerabile pentru mentinerea fortei de munca calificata in tara si pentru a creste productivitatea muncii si calitatea produselor in conditiile unei competitivitati din ce in ce mai mari. Totodata sunt necesare investitii in retehnologizari si in dezvoltarea fluxului informational.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri