15 zile de gratie inainte de intrarea in Biroul de Credit

Data publicarii: 09-01-2008 | Finante-Banci

De la 1 martie, romanii vor avea la dispozitie o perioada de 15 zile pentru a isi achita ratele restante inainte de a ajunge in baza de date a Biroului de Credit, noteaza Cotidianul. Prevederea este continuta intr-un ordin al Autoritatii Nationale de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).

"Decizia va deveni functionala la 60 de zile dupa publicarea in Monitorul Oficial, adica la 60 de zile dupa data de 27 decembrie", spune Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit. Aceasta decizie poate avea un caracter discriminatoriu in conditiile in care datornicii inregistrati inainte de 1 martie vor ramine in baza de date a Biroului, desi nu au beneficiat de perioada de gratie de 15 zile. Situatia s-ar putea modifica insa si in ceea ce priveste datornicii mai vechi. "Nu am terminat inca analiza, insa in cel mai scurt timp vom lua o decizie si in acest sens", mai spune Epure.

Decizia ANSPDCP stabileste precis ca datele negative (informatii referitoare la intirzierile la plata a obligatiilor decurgind din relatiile de creditare) vor fi transmise la Biroul de Credit doar dupa o notificare cu 15 zile inainte a debitorului. Institutiile financiare pot realiza notificarea in scris, telefonic, prin SMS sau e-mail.

Autoritatea a mai introdus o serie de obligatii bancilor, in sensul informarii clientului, "in mod clar si exact", cu privire la datele cu caracter personal transmise, identitatea biroului sau a birourilor unde sint stocate informatiile, categoriile de participanti la Biroul de Credit, perioada sau perioadele de stocare, precum si la modalitatile concrete de exercitare a dreptului de acces, de interventie si de opozitie, in relatia cu participantul si cu Biroul de Credit.

Foarte multi clienti ai bancilor din Romania au avut de suferit in urma lipsei de informare din partea bancilor. Intr-o astfel de situatie se afla in mod special multe persoane care se trezesc in baza de date a Biroului de Credit fara a avea cunostinta de existenta vreunei restante de orice tip. Din august 2004, de cind este operationala, baza de date a Biroului de Credit a ajuns sa contina 3,8 milioane de persoane inregistrate, majoritatea pe baza informatiilor negative primite de la banci. Vechiul sistem prevede ca oricine are o datorie catre o institutie financiara, parte a sistemului, mai mare de 10 lei si mai veche de 30 de zile este raportat ca fiind restantier. Datele sint stocate la Biroul de Credit timp de 5 ani, iar in aceasta perioada sansele de a mai contracta un imprumut sint substantial reduse.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: