Managerii de proiect si inginerii - vanati de firmele de recrutare

Data publicarii: 10-01-2008 | HR/Cariere

Piata locurilor de munca din Romania va cunoaste o mare diversitate, in 2008, tendinta care s-a remarcat inca de anul trecut, cei mai cautati fiind specialistii si managerii pentru domeniile intens specializate ca inginerie, productie sau dezvoltare imobiliara, noteaza Gandul.

"Cuvantul-cheie pentru anul 2007 a fost 'diversitatea' acesta urmand sa defineasca piata fortei de munca si in 2008", a declarat Stela Bibart, manager departament de recrutare in cadrul firmei de resurse umane Romarketing. Persoanele specia­lizate in domenii de nisa, ca in­gi­nerie chimica, anumite pro­­grame IT, proiectare, vor fi cele mai cautate, a adaugat aceasta.

Privind retrospectiv, cele mai cautate locuri de munca au fost anul trecut cele din domeniul managementului de proiect, al relatiilor publice, al controlului financiar sau al resurselor uma­ne, a precizat Andreea Lu­pan, business unit manager la Barnett McCall General Recruitment. "Din perspectiva angajatilor s-au cautat locuri de munca foarte diverse, aspectul comun fiind dorinta pentru angajatori seriosi si responsabili si pentru niveluri salariale satisfacatoare", a adaugat aceasta.

Cresterea pietei constructiilor a marcat, totodata, nevoia tot mai mare de specialisti in acest domeniu. De altfel, cuvantul "specialist", alaturi de "diversitate", este al doilea element-cheie ce caracterizeaza piata fortei de munca.

Distanta pana la locul de munca, unul dintre criteriile de selectie  

Insa nevoia tot mai mare de specialisti este contrabalansata de o adevarata criza a fortei de munca bine si foarte bine pregatite in unele domenii. Spre exemplu, criza din domeniul bancar este deja bine cunoscuta, in toamna 2007 avand loc chiar o bursa a locurilor de munca organizata special pentru institutiile bancare.

In aceste conditii, vom asista si la o schimbare mai accentuata a criteriilor de alegere a unui loc de munca. Astfel, apar criterii care tin de nivelul de responsabilitate care poate fi oferit angajatului, de cultura interna a organizatiei si chiar de amplasarea locului de munca, tinand cont de traficul din ce in ce mai aglomerat, atat din Bucuresti, cat si din marile orase ale tarii.

In aceste conditii, vom asista si la o schimbare mai accentuata a criteriilor de alegere a unui loc de munca. Astfel, apar criterii care tin de nivelul de responsabilitate care poate fi oferit angajatului, de cultura interna a organizatiei si chiar de locatia locului de munca, tinand cont de traficul din ce in ce mai aglomerat, atat din Bucuresti, cat si din marile orase ale tarii.

In ceea ce priveste calitatile cele mai cautate de angajatori, seriozitatea si fidelitatea sunt printre cele mai apreciate. "Ca­pa­citatea de dedicare si da­ruire pentru locul de mun­ca si profesie, abilitatile de lu­cru in echipa si de manage­ment sunt general valabile, indi­ferent de particularitatile jobului", a mai precizat Andreea Lupan.Totodata, dinamismul, abilitatile de comunicare, conduita proactiva sunt elemente importante ale comportamentului definitoriu pentru locuri de munca din administratie sau pentru cei care intretin relatia cu clientii, apreciaza Stela Bibart.

Companiile prefera sa scoleasca tineri fara experienta

Pentru 2008, reprezentantii firmelor de recrutare si de consultanta au declarat ca se asteapta la o crestere a salariilor in medie cu 25% pentru pozitii necalificate, in timp ce cei de pe pozitii de management vor avea salarii cu 10 - 15% mai mari. Si piata de training va continua sa se dezvolte, in conditiile in care majoritatea firmelor importante prefera de cele mai multe ori sa angajeze tineri  fara experienta pe care sa-i scoleasca in conformitate cu valorile si cultura companiei.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: