Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda de referinta la 4%

Data publicarii: 11-01-2008 | Finante-Banci

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut joi dobanda de politica monetara la nivelul actual de 4%, a aratat unul dintre purtatorii de cuvant ai institutiei cu sediul la Frankfurt, citat de AFP.

Analistii citati de Reuters au spus ca Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul actual de 4%, analizand cu atentie daca majorarea salariilor este o problema reala si daca este nevoie de o inasprire a politicii monetare.

BCE se confrunta cu cel mai complicat cadru macroeconomic din ultimii ani, in contextul in care exista riscul ca inflatia de 3,1%, care depaseste nivelul tintit de institutia cu sediul la Frankfurt, sa declanseze o spirala de durata salarii-preturi, insa o posibila incetinire a cresterii economice de pe pietele internationale aduce argumente impotriva majorarii dobanzii cheie.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, i-a luat prin surprindere pe multi economisti luna trecuta cand a declarat ca unii dintre membri consiliului guvernatorilor institutiei cu sediul la Frankfurt sunt in favoarea majorarii dobanzii cheie. Niciunul dintre analistii chestionati de Reuters nu considera insa ca la sedinta de joi se va ajunge la un consens privitor la majorarea dobanzii cheie.

Un numar de 36 dintre cei 71 de economisti care au participat saptamana trecuta al un sondaj Reuters estimeaza ca dobanda cheie a BCE va fi mentinuta la nivelul actual de 4% in 2008, opt analisti au estimat ca dobanda cheie ar putea fi urcata, iar 27 au spus ca BCE va cobori dobanda de politica monetara.

NewsIn