Patronii cer scaderea salariilor

Data publicarii: 11-01-2008 | Economie

Pana sa intervina Guvernul in cearta dintre patronate si sindicate si sa stabileasca salariul minim pe economie la 500 de lei, reprezentantii patronilor au sustinut ca nu pot accepta aceasta suma, nu datorita numarului de romani care muncesc "pe minim", ci datorita influentelor pe care le-ar avea in intregul sistem de salarizare, noteaza Gandul. Zilele trecute, liderii confederatiilor patronale au facut si o cerere concreta in acest sens: au solicitat confederatiilor sindicale modificarea grilei de salarizare prevazuta in contractul colectiv de munca pe 2007.

Acest contract, desi a fost incheiat anul trecut, este valabil, cel putin in privinta grilei, si in acest an. Grila prevede diferentierea salariilor minime in functie de calificare, daca in fisa postului se specifica acea calificare ca fiind necesara.

Lefurile - "reglate" din coeficientul de ierarhizare

De pilda, pentru un muncitor calificat coeficientul minim de ierarhizare este 1,2. Astfel, cea mai mica leafa pe care o poate primi un calificat, indiferent in ce intreprindere lucreaza, este, in 2008, de 600 de lei (500x1,2). Pentru un functionar cu studii postliceale, care este incadrat pe o functie care necesita studii postliceale, coficientul minim de ierarhizare este 1,25, adica cea mai mica leafa este 625 de lei (500x1,25).

Patronatele propun diminuarea coeficientilor minimi de ierarhizare astfel: pentru muncitorii calificati - de la 1,2 la 1,1; pentru personalul administrativ cu studii liceale - de la 1,2 la 1,1; pentru personalul administrativ cu studii postliceale - de la 1,25 la 1,15; pentru personalul incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este scoala de maistri - de la 1,3 la 1,15; pentru personalul cu studii superioare de scurta durata - de la 1,5 la 1,3; pentru personalul cu studii superioare - de la 2 la 1,5.

Zecimile care s-ar taia din coada coeficientilor minimi de ierarhizare par infime, dar la salarii s-ar simti din ce in ce mai puternic pe masura ce gradul de calificare creste. De pilda, minimul pe care un muncitor calificat l-ar putea primi ar scadea cu 50 de lei pe luna, dar minimul pe care un titrat l-ar putea primi ar scadea cu 250 de lei pe luna (de la 1.000 de lei, la 750 de lei).

Primii sindicalisti revoltati de propunerea patronilor au fost cei din cadrul Mediasind, care au cerut liderilor confederatiilor sindicale sa nu accepte asa ceva. "Nici vorba. Nu se poate accepta diminuarea grilei de salarizare si sanctionarea lucratorilor calificati", ne-a declarat, ieri, vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea.

Gandul