Finantele dauneaza grav mediului de afaceri
Data publicarii: 12-01-2008 | AfaceriO patroana din Timisoara da in judecata Finantele pentru ca i s-au inventat datorii pe care nu le avea si i s-au blocat ilegal conturile din banci, noteaza Evenimentul Zilei. "Tortionari fiscali", asa i-a calificat Leontina Prodan, patroana unei firme de confectii, pe functionarii de la Administratia Financiara Timisoara.
Cazul Leontinei Prodan scoate la lumina o pactica ce afecteaza grav multe firme. Din cauza incompetentei functionarilor fiscali, foarte des, in special firmele mici, trebuie sa refaca zeci de situatii doar pentru a dovedi ca sunt cu taxele la zi. Din aceleasi motive apar datorii catre stat inexistente, datorii pe care Finantele au puterea sa le execute fara discutii. Celor care o patesc li se spune sec: "Dati-ne in judecata, si daca aveti dreptate nu e nicio problema, va recuperati banii".
Prezumtia de vinovatie
Povestea firmei PIF SRL din Timisoara are toate ingredientele unei afaceri de succes. Leontina Prodan are 20 de angajati cu care produce uniforme scolare.
"Ne-am creat nisa asta prin proiecte comune cu scolile. Avem comenzi si teoretic ar trebui sa ne mearga bine. Dar ne-au terminat Finantele, ne terorizeaza. Ne-au inventat datorii care nu exista. Ne-au blocat conturile. Cand am mers la ei, ne-au spus ca nu este nicio problema daca avem dreptate, sa venim cu actele si recuperam banii", povesteste patroana. Primele probleme au aparut in 2006. "Ne-am trezit cu contul blocat cu justificarea ca avem din 2001-2004 datorii la sanatate. Ne-au tras din cont 6.277 de lei noi, din care am mai recuperat doar 80 la suta", povesteste Prodan.
Contabilul firmei a trebuit sa reconstituie doate documentele din perioada indicata de AVAS pentru a demonstra ca s-au platit impozitele. Pentru ce nu am mai gasit actele, a ramas confiscat de Finante. "Au venit cu japca si ne-au luat banii. Am lucrat trei saptamani forja pentru Finante, ca sa dovedim ca nu avem datorii", spune Cristian Burcea, care la vremea respectiva se ocupa de contabilitate.
Accize pentru alcool si tutun la atelierul de confectii
A doua patanie cu Finantele pare fictiune. "Ne-am trezit in 2006 cu conturile blocate din nou. Cand am intrebat, am aflat ca avem o datorie din accize la tutun si alcool", povesteste patroana firmei. Suma nu era foarte mare, 1.100 de lei, dar suficienta pentru a da iar peste cap activitatea firmei.
"Am comenzi, am de lucru si in loc sa ma ocup de asta umblu pe la Finante", spune Prodan. Dupa ce a atras atentia ca nu are ca obiect de activitate nimic legat de tutun si alcool a obtinut anularea creantei fictive, insa s-a trezit cu alta surpriza. Firma figureaza in continuare cu datorii: penalitati si dobanzi la datoria inventata de stat.
Cireasa de pe tort a venit anul trecut, cand Finantele au blocat din nou conturile, de data aceasta pentru presupuse datorii reprezentand TVA. "Eu nu mai pot continua asa. Ma gandesc serios sa inchid pentru ca nu se mai poate asa. Sunt niste tortionari fiscali", spune Prodan. Sefii Directiei Finantelor Publice Timis au refuzat sa raspunda la telefoane pentru a-si exprima punctul de vedere.
POLITICA - Zeci de firme afectate
Radu Nicosevici, presedintele Confederatiei Intreprinzatorilor Privati din Timis (CIPT), spune ca acest caz nu e singular. "Sunt zeci de firme mici in situatia aceasta. Este efectiv o bataie de joc", a declarat Nicosevici. Corina Dragomirescu, vicepresedintele CIPT, spune ca programul informatic al Finantelor Publice a generat parte din problema.
"Au schimbat programul si este unul prost. In plus, functionarii nu sunt foarte bine instruiti. Foarte des se pierd date si suntem noi pusi sa dovedim cu acte originale ca am platit impozitele", spune Dragomirescu.
REALITATE - Firme la cheremul functionarilor
Camera de Comert le poate acorda consiliere celor aflati in situatii similare, spune presedintele Georgica Cornu. "Putem sa intervenim oficial cu o pozitie proprie pe care sa o prezentam Finantelor. Oricum este un abuz sa blocheze conturile firmei, fara sa anunte inainte. Este foarte grav daca s-a comis un astfel de abuz. Din pacate se tot vorbeste de firmele mici si mijlocii, dar adevarul este ca nu se face nimic pentru ele. Nu sunt protejati de astfel de abuzuri care pot sa ii afecteze grav".
REACTII - Au prea multa putere
Avocatul Florin Kovacs spune ca patroana fabricii de confectii poate depune o plangere penala impotriva functionarilor de la Finante care au gresit. "Trebuie sa-i dea in judecata si sa le faca plangeri penale", a declarat Kovacs. Acesta a mai adaugat ca actuala legislatie permite Finantelor Publice sa distruga o firma. "Se fac controale la furnizorii si clientii firmei pana cand se satura de controale si renunta la afacerile cu firma in cauza. Pot distruge o firma daca vor", a spus Kovacs.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri